tiistai 6. maaliskuuta 2018

Kenkien huolto - milloin viedä kengät suutarille ja mitä voit tehdä jo kotona?

Tässä postauksessa kerron, miten huollan omat kenkäni kotona ja mitkä toimenpiteet jätän suutarille. Postauksesta selviää, miten erilaisia korjaustöitä suutarille voi viedä ja miksi joitain toimenpiteitä kannattaa teetättää ammattilaisella. Lopussa listaan myös omat vinkkini erilaisten kenkien huoltoon, eli ne jutut, mitä voit tehdä jo kotona kenkien mahdollisimman pitkän käyttöiän takaamiseksi! Loppupuolella käsittelen myös, miten huoltaa myös muita nahkatuotteita, kuten nahkatakkeja ja laukkuja kotona.

Kenkien_huoltovinkit_Nahkakenkien_hoito-7
Kuvassa on kenkärasia, jossa on nykyään tuotteita ja välineitä kenkien huoltoon. 


Korkolaput ja puolipohjat 


Hyvä nahkakenkä säilyy vuosia ja vuosia hyvänä oikealla hoidolla, se on se mihin haluan itsekin panostaa ja kun korkolaputkin vaihtaa ajoissa, niin korotkaan eivät mene pilalle. Omani vien korkolappujen vaihtoon silloin, kun korkolapun sisältä alkaa paljastua ruuvi ja vältän kävelemästä kengillä enää sen jälkeen. Tästä syystä minulla on usein esimerkiksi Helsingissä käydessäni varakorkkarit mukana tai Joensuussa sekä lähempänä varakengät ovat autossa mukana, jos vaikuttaa että korkolappu saattaa reissulla kulua niin, että varakengille tulee tarvetta. Kalliimpien kenkien, kuten Guccien ja Louboutinien, varakorkolappuja kuljetan laukussa mukana kenkien käytössä ollessa, että saan korkolapun lähtiessä pujotettua väliaikaisesti uuden varalapun vanhan tilalle.

Näin korkolappu ei kulu ihan kokonaan, ei tarvitse kävellä liukkaalla ruuvilla ja jäljelle jäänyt kumi suojaa korkoa. Eikä korkoa tarvitse esimerkiksi sahata lyhyemmäksi, eli tämä on tärkeä juttu! Nauloilla käveleminen tekee kengistä liukkaat sisätiloissa, joten suosittelen kiinnittämään huomiota niihin korkolappuihin. Joskus, jos kävelee pidemmän matkan tosi kuluneilla korkolapuilla, se korko saattaa kulua niin, että sitä ei voi enää korjata tai suutari voi joutua sahaamaan korkoa lyhyemmäksi, jolloin kengän kulma muuttuu alkuperäisestä. Myös metallinkolina kuuluu kauppakeskuksen toiseen päähän, jos korkolaput ovat päässeet kulumaan liikaa.

KorkolapunVaihtoSuutarillaJoensuu
Calvin Kleinin kenkiin vaihdetut uudet korkolaput ja samalla reissulla suutari plankkasi kengät sekä korjasi korossa olleen kolhun piiloon. 


Suojaan kaikkien nahkapohjaisten kenkien pohjat suutarilla, joko ennen käyttöä tai sitten olen käyttänyt kenkiä pari kertaa kuivalla kelillä. Suomen säät eivät suosi nahkapohjaisia kenkiä, mutta onneksi suutarilla saa laitettua puolipohjalliset kenkiin, jotta ei tarvitse sateisia tai muuten kosteita päiviä välttää. Kengäthän ovat kuitenkin käyttöä varten ja näissä keleissä nahkapohja vettyy helposti piloille. Tämä on tullut opittua kantapään kautta, vaikka välillä saattaa joltain kuullakin ettei tällä olisi väliä - yhdet pilalle menneet laadukkaiden kenkien nahkapohjat (ja sitä myöten kengät, joita ei saa enää mistään) riittää minulle.

PuolipohjatMinnaParikkaKumipohjatKenkiinJoensuu
Puolipohjissa on useita värejä, joskus väri valitaan pohjan reunan mukaan, kuten näissä Minna Parikan kengissä. Mustareunaiseen pohjaan laitatin mustat puolipohjat, ettei mustan raidan alta tule esimerkiksi beigeä raitaa - pohjahan ei pahemmin kävellessä näy. 


Nahka on kuitenkin nahkaa eli liika kosteus tekee ruttua, kuten omalle ihollesikin käy kylvyn jälkeen ja liika kosteus tekee hallaa mm. liimauksille, kun taas liian kuiva nahka ei ole enää notkeaa ja alkaa pinnastaan näyttää taitekohdista "halkeilemisen" merkkejä. Toki, jos käytät nahkapohjaisia kenkiä vain silloin, kun olet sisätiloissa, ei ole satanut, ei ole aamukastetta asfaltilla tai nurmikolla ja ei tule satamaan päivän aikana, niin silloin tämä ei ole niin tärkeä juttu, mutta voi aika vähiksi jäädä päivät milloin kenkiä voi edes käyttää. Nahkapohjat on mahdollista myös saada hylkimään kosteutta aktiivisella hoidolla ja nahan kyllästämisellä, mutta se vaatii paljon tietoa ja harjoitusta. Todennäköisesti joudut kuitenkin laitattamaan nahkapohjaisiin kenkiin puolipohjat viimeistään silloin, kun nahkapohja on kulunut.

Puolipohjakumia on saatavilla muun muassa beigenä, mustana ja kahdessa eri punaisen sävyssä, joista toinen sopii myös Louboutinien punaisille pohjille. Puolipohjien laitattamiseen kannattaa varata muutama päivä, sillä toimenpiteessä menee muistaakseni noin vuorokausi tai puolitoista vuorokautta, että puolipohja kestää ja pysyy vuosien ajan. Maltti on valttia, ainakin minun kengissäni puolipohjat ovat kestäneet jo vuosien ajan.


Mitä muuta voit korjauttaa suutarilla? 



Rusettikengät
Näihin rusettikorkkareihin sopivan satiinin löysin Joensuun Pala-Sopista ja vein kankaan kenkien kanssa suutarille. Varpaiden ja päkiän alle jäävä osuus päällystettiin uudelleen, sillä vanhaan satiiniin oli tullut reikiä ja se oli jo löystynyt niin paljon, että oli tarve tehdä näille kengille jotain. 


Kenkiä voi korjata monellakin eri tavalla ja yksi omista erilaisemmista korjauksistani on satiinikenkien sisäpuolelta satiinin vaihto uuteen, toinen erikoinen on varmaan avokkaiden reunojen naulaaminen kiinni. Pienillä kestoa pidentävillä toimenpiteillä kengille saa huomattavasti lisää käyttöikää, eli jos jotkut kengät kaipaavat huoltoa tai jotain menee rikki, niin suutari osaa kyllä sanoa voiko niitä korjata ja jääkö korjauksesta jälkeä tai muuta näkyviin. Myös laukkujen hihnat ja muut ovat korjattavissa, suutarilta löytyy metallisia jämeriä hakasia, jotka kestävät heppoisia rinkuloita paremmin - itse olen vaihdattanut DKNY:n laukun olkahihnan hakaset kestävämpiin, sillä lukot eivät kestäneet järkkärin ja muun tavaran kantoa.

Guess_Satiinikorkokengät
Näiden satiiniavokkaiden irti lähteneet reunat kiinnitettiin takaisin naulaamalla, ylemmästä kengästä voit huomata pientä kohoumaa hopeisen päällysteen alta kengän avoimemmalta eli sisäreunan puolelta. En todellakaan laita yhtiä lempikengistäni roskikseen, jos korjauksen voi tehdä noin huomaamattomasti ja kun kengät ovat muuten edelleen hyvässä kunnossa. 


Olen korjauttanut myös revenneen koristerei'itetyn reunan eräistä nilkkureistani, mutta sitä ei valitettavasti ollut mahdollista saada korjattua ilman näkyvää ommelta ja parsimista eli joskus on mahdollista, että korjaus näkyy päällepäin. Jos se kuitenkin pidentää kenkien käyttöikää, niin haittaako pieni korjauksen jälki? Minusta ei, sillä siinä kenkäparissa käyttömukavuus on loistava, nahka laadukasta ja kengät ovat arvokkaat, käsintehdyt yksilöt.

Suutaria voi pyytää myös plankkaamaan kengät, mikäli itsellä ei aika tai kiinnostus riitä kenkien huoltoon. Erilaisille kengille on olemassa erilaisia suoja- aineita ja niitä voi ostaa suutarilta. Suoja- aineita löytyy spray- muodossa, voidemaisena ja tuhdimpana rasvamaisena. Itse olen omani ostanut kenkäliikkeistä ja suutarilta, hoidan kenkiä vähintään kaksi kertaa vuodessa eli keväisin ja syksyisin, mutta ne parit, joita käytän eniten huollan useammin.

Kenkien_huoltovinkit_Nahkakenkien_hoito-4
Kenkien harjaamiseen käytän tällaista harjaa, jossa on mahdollisuus harjata myös tarkemmalla ja pienemmällä harjaosiolla. Kuvassa myös Wolyn Leather Cream. 


Kenkien puhdistus ja harjaaminen


Harjaa kuivunut hiekka ja muu lika kengistä harjan avulla ennen putsausta. Kostealla liinalla voi pyyhkiä tahroja, mutta kengän pitää antaa kuivua kunnolla ennen voiteen levittämistä. Itsepintaisiin tahroihin olen käyttänyt apuna hieman marseillesaippuaa tai Wolyn Leather Creamia.

Mustille nahkakengille ja muille nahkakengille


Talvikäytössä oleville kengille käytän pääsääntöisesti plankkia eli Wolyn Shoe Creamia, yleensä värillistä mikäli värisävyä on saatavilla. Plankki on tuhdimpaa kuin Leather Cream, joten se suojaa kenkiä rankassa käytössä paremmin ja pitää nahan värin kylläisenä, sekä pitää nahan notkeana ja mukavana käytössä. Plankki tekee myös kosteutta hylkivän pinnan, eli mahdolliset roiskeet ja muut liat voi pyyhkäistä kostealla rätillä. Shoe Cream myös puhdistaa kenkien pintaa ja kiillottaa nahan entiselleen. Kesäkengille käytän usein vähän kevyempää Wolyn Leather Creamia, joko mustana tai värittömänä.

Tärkeää - anna plankin imeytyä kunnolla, vaikka seuraavaan päivään ja kiillota kengät, kun nahkavoide on imeytynyt kenkiin! Kenkiä kannattaa huoltaa sarjana, mikäli omistat useamman parin, minä yleensä huollan samalla myös mieheni ja lapsemme kengät omien kenkieni lisäksi.

Kenkien_huoltovinkit_Nahkakenkien_hoito-6
Tämä kenkäplankki on yksinkertaisesti paras, kestää pitkään ja on tuhtia. Toimii! Taustalla matkarasia plankkia, harja ja liina, jollaista voi käyttää plankkia levittäessään. 


Kiiltonahkaiset ja mokkakengät


Näille kenkämateriaaleille on omat aineensa ja lisäksi mokalle löytyy mokkasienet ja harjat, joilla voi pitää mokkaa siistinä ja poistaa tahroja. Itselläni ei ole mokalle hoitotuotteita, sillä ainoissa aitomokkaisissa kengissäni on pintakuviointi, eli niitä ei tointaisi hangata harjalla tai sienellä piloille. Näihin kuvioituihin nahkakenkiin olen käyttänyt suojasuihketta, joka tekee vedenpitävän pinnan kenkiin ja sopii mm. tekstiileille sekä nahoille. Sama spray sopii myös keinomokalle.

Kiiltonahkaisille kengille on erikoishoitoaine, joka puhdistaa, kiillottaa, hoitaa ja estää kiiltonahan halkeilun. Itselläni on Wolyn Lac Patent- aine, jota sivellään kengälle ohut kerros pehmeällä liinalla ja kiillotetaan samalla, eli sitä ei tarvitse jättää imeytymään kenkään. Ja kylläpä muuten kiiltonahkakengät kiiltävät käsittelyn jälkeen taas kuin uudet!


Tekstiili- ja tekonahkakengät


Tekstiili- ja tekonahkakengille olen käyttänyt suojasuihketta, joka tekee likaa ja vettä hylkivän pinnan. Kannattaa ostaa isohko spraypullo vaikkapa Clas Ohlsonilta tai sieltä suutarilta, joka osaa neuvoa sen käyttöäkin. Nopea, edullinen ja helppo keino suojata tekstiiliset ja tekonahkaiset kengät.


Nahkatakit, laukut ja asusteet


Nahkalaukkuja hoidan itse nahan hoitovoiteella ja kuluneita, paljon elämää nähneitä laukkuja elvytän nahkaöljyllä, joka kosteuttaa nahan entiselleen ja samalla tummentaa värin takaisin alkuperäiseen. Nahkaöljyllä saa pelastettua vanhat ja kuivahtaneet nahkatakit sekä muut nahkatuotteet, öljyllä saa kyllästettyä nahkaa. Oman nahkaöljyni sain asiakkaalta, kun hänellä oli yksi ylimääräinen ja tämä todellakin tekee ihmeitä kuivahtaneelle nahalle! Paras tietysti olisi, jos huoltaa tuotteitaan niin, että ne eivät pääse kuivahtamaan.

Kenkien_huoltovinkit_Nahkakenkien_hoito
Tässä nahkatakki ennen öljy käsittelyä - takki on noin 30-40 vuotta vanha, isäni äidille ostama. Sain takin 13- vuotiaana ja olen käsitellyt takkia varmaan pari- kolme kertaa tässä välissä. Nyt oli aika uudelle käsittelylle, erityisesti yläosa edestä ja takaa on kuivahtanut, pyöriönkaaren kohdalla näkyy myös kuivaneelle nahalle ominaista halkeilua. Tätä kuvatessa aurinko paistoi hieman ikkunasta, mutta jälkeen kuva on kuvattu samassa tilassa päivänvalossa. 


Nahkatakki_öljyämisen_jälkeen
Ensimmäisen öljykäsittelyn jälkeen rokkirotsi pehmeni hieman ja väri palautui takaisin mustemmaksi. En ole kuitenkaan vielä ihan tyytyväinen, joten käsittelen tämän vielä uudelleen öljyllä tässä lähipäivinä, jotta saan nahkaa vielä notkistettua ja varsinkin kuivahtaneempaan yläosaan haluan vielä laittaa nahkaöljyä. 


Käytän myös aiemmin mainittua sprayta takkien, harnessien ja laukkujen pinnalle, mutta säännöllisesti pyrin huoltamaan nahkoja myös perusteellisemmin voiteiden avulla. Joskus olen myös laittanut kulahtaneeseen mustaan hieman plankkia pahimpaan kohtaan, sillä se palauttaa väriä huomattavasti selvemmin kuin kevyempi voide, vaikka plankki onkin kengille tarkoitettu tuhdimpi voide.

Muista myös huoltaa oman autosi nahkapenkit säännöllisesti, helpottaa siivousta huomattavasti ja nahka kestää paremmin notkeana. Spraylla saa myös tekstiiliset penkit suojattua tarvittaessa likaa ja kosteutta hylkiviksi.

Kenkien_huoltovinkit_Nahkakenkien_hoito-2
Tässä kuvassa näkyy käyttämäni öljy ja myös silkkisuihke, joka suojaa jalkoja hiertymiltä. 


Miten ehkäistä jalkojen hiertymiä kuumina kesäpäivinä ja parantaa kenkien käyttömukavuutta? 


Kuumina kesäpäivinä on usein hiostava keli ja jalat turpoavat yleensä kuumalla enemmän, mutta sukkahousujakaan ei tule kesällä usein käytettyä. Tähän löysin silkkisuihkeen, joka suojaa jalkaa ja tekee ns. sukkahousumaisen pinnan, jolloin jalka ei pääse hiertymään niin helposti. Spray löytyi joskus Oriflamelta ja on ollut loistava kesäisin, tuote löytyy nimellä Feet up Advanced Foot spray. Todella hyvä varsinkin remmikenkien ja uusien kenkien kanssa, suojaa hiertymiltä hyvin.

Kenkien_huoltovinkit_Nahkakenkien_hoito-3

Kenkien_huoltovinkit_Nahkakenkien_hoito-5
Taccoslipin pakkaus on tällainen ja tästä näkee koon aika hyvin. Näitä saa mm. suutareilta, kenkäkaupoista, Citymarketista ja Prismoista. 


Kannattaa muistaa myös silikonipohjalliset, sekä "mokkapalat" Taccolta, joilla kenkää saa istuvammaksi. Itselläni jalat ovat noin 36,5 kokoa, mutta usein käytän joko 36 tai 37 kokoa. Jos 36 on liian nafti, niin valitsen 37- koon ja lisään kantapään kohdalle sisäreunaan Taccon mokkaisen nahkapalan, jonka sisällä on pehmentävä tyyny. Tämä maksaa pari euroa parilta ja pienentää kenkää sen verran, ettei kengät pääse tippumaan jalasta kantapään kohdalta. Taccoslip on niin sanotusti sukansuoja, mutta itse käytän niitä pienentämään 37- kokoista kenkää ja pehmentämään kengän reunaa, ettei takareuna hankaa rakkoja kantapäähän. Tämä on kullanarvoinen ja itselläni paljon käytössä oleva vinkki, Taccoslip on ollut jo vuosien ajan suosikkini näistä mokkaisista ja silikonisista kengän käyttöä helpottavista tuotteista!


Mitä suutaria minä käytän?


Minulta kysytään usein joko täällä, sähköpostissa tai Instagramissa, mitä suutaria minä käytän ja tässäpä vielä hänen yhteystietonsa. Käytän siis Joensuun keskustan Citymarketilta löytyvää Joen Suutaripalvelua, sillä hinta- laatusuhde on todella hyvä ja myös erikoisemmat huoltotoimenpiteet onnistuu, kuten aiemmin kuvasin. Paikan päällä on myös mukava käydä ja he muuttivat vasta vähän aikaa sitten viereiseen suurempaan liiketilaan, eli toimipiste on nyt tilavampi. Lämpimät suosittelut, en voi muuta sanoa!

Joen Suutaripalvelu
Kauppakatu 16
80100 Joensuu
p. 050 3249065

Avoinna ma-pe klo 9-17

Auton saa parkkiin tien varteen Cittarin viereen EasyParkkia käyttämällä tai ajamalla Citymarketin parkkihalliin. Facebookissa saa yksityisviestillä myös nopean vastauksen, eli sekin on varteenotettava keino yhteydenottoon. 

Tässäpä suuri kooste vinkkejä kenkien huoltoon, toivottavasti jaksoitte lukea kokonaan ja toivottavasti tästä oli teille hyötyä! Monet ovat tätä postausta toivoneet, mutta kuten voitte jo pituudestakin huomata, niin tämän kokoamiseen meni aikaa ja silti tuntuu, etten kaikkia vinkkejä vielä tässäkään postauksessa kertonut. Ihanaa viikkoa teille kaikille ja paljon kenkäunelmia muille kenkäfriikeille!

10 kommenttia:

  1. Yllättäen tässä löytyy miehillekkin muutama vinkki niille herrasmiehille jotka eivät käytä kangaskenkiä :) hyvin kirjoitettu ja koostettu tietopläjäys ja näitä asioita on hyvä aina välillä virkistää muistiin uudestaan kun unohtuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. :) Kiitos paljon, tähän meni kyllä todella paljon aikaa, mutta kyllä se kannatti kun tuli niin hyvä fiilis tämän jälkeen. :D :)

      Poista
  2. Kiitti, tää oli hyvä postaus tulevaa kesää ajatellen (: Mulla ei onneks ole jalka ainakaan kasvanut raskausaikana (yks pahimpia pelkoja koska Parikat ja kaikki lemppari-converset :D) mutta voisi metsästää ainakin tuota silkkisuihketta kun taas kesämmällä totuttelee jalkoja ilman sukkiksia käytettäviin kenkiin. Parit geelipohjalliset on myös ostoslistalla kun en ole joulun jälkeen oikein pystynyt korkoja käyttämään niin menee hetki niihinkin totutellessa.

    Ja täytyykin pikimmiten kiikuttaa Parikat suutarille, en ole vieläkään saanut aikaiseksi laitattaa niitä puolipohjia vaikka kengät ovat jo pari vuotta olleet käytössä (sisätiloissa ja kuivalla säällä ulkona).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, kiitos paljon! <3 Miulla ei myöskään kasvanu jalka raskausaikana, onneksi. :D Ois ollu kamalaa myydä kaikki ihanat kengät eteenpäin. Miusta toi suihke tulee Oriflamelle aina keväällä uudelleen niihin kuvastoihin, tosin nyt en oo pariin vuoteen kuvastoja selaillukkaan kun tuo spray on niin riittoisa. :) Mie tykkään geelipohjallisten sijaan niistä nahkaisista, joissa on pieni vaahtomuovi alla, miusta ne pysyy paremmin kengässä kiinni kun silikoniset.

      Joskos sie äippälomalla ehtisit kiikuttaa Parikat suutarille, saisit sitten kosteillakin keleillä Parikat jalkaan! <3

      Poista
  3. Hyvä postaus. Mulla olisi tarvetta tummanpunaiselle plankille, mutta mietin sitäkin, että en hommaisi vaan käyttäisin suutarilla suoraan plakkauttamassa kengät, ne ei ole nyt käytössä, niin ne voisi plankkauttaa siellä samalla kun laittaa muista kengistä pohjia kuntoon. Mun flat-yliopolven saappat odottaa suutaria. pitäis laittaa niihin pohjat... nykyinen liukas italiaanopohjamalli ei toimi meillä, jos haluaa talvella käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Samallahan sen saisi ja toivottavasti suutarilta löytyisi jotain vastaavaa sävyä. Miun pitäis kans plankata yhdet purppuraiset kengät, mutta niihin en ole löytänyt vielä sopivaa plankkia. :) Sanoppa muuta, välillä näkee noita "maiharipohjaisia" saappaitakin, missä materiaali on niin muovinen et ei varmasti pidä jäällä. :D Yhet sellaiset saappaat on ja on kyl harmi kun pitää hyviin nahkasaappaisiin laittaa muka- talvipohja, mut joka on niin kova ja muovinen et luistaa vaan kuvioinnista huolimatta.

      Poista
  4. Voi miten monipuolinen ja kattava postaus suutaripalveluista! Omalla kohdallani olen vienyt muutaman kerran kengät aivan liian myöhään suutarille ja se onkin koitunut niiden kohtaloksi - suureksi harmikseni :(

    Vähän aikaa sitten minulta hajosi Guessin laukusta olkaimet ja pohdin jo, osaisiko suutari tehdä niille mitään. Onneksi sain kuitenkin reklamoitua laukun, niin ei jäänyt niin paljon harmittamaan. Tämän postauksen perusteella kuitenkin ymmärsin, että suutarithan osaavat korjata vaikka mitä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Voi ei, tuo on paha juttu, mutta toivottavasti olet jatkossa vienyt suutarille ajoissa niitä kenkiä. :) Hyvä juttu, että sait reklamoitua niistä olkaimista, oon kuullut muiltakin et ei ole Guessin laukuissa olkaimet kestäneet. Itsellä on kokemusta vaan kengistä, joissa on minusta hyvä hinta-laatusuhde. :) Joo, osaavat kyllä ja sama juttu ompelijoilla - kaikenlaista osataan myökin korjailla vaatteissa ja asusteissa! ^^

      Poista
  5. Kiitos kattavasta ja informatiivisesta postauksesta! Hassua kyllä, pyykkäyspostauksesi ohella tämä on ehkä suosikkini kaikista blogisi teksteistä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihana miten paljon tästä on tullut hyvää palautetta ja kiitoksia, sillä tähän meni todella paljon aikaa, että sain tämän julkaisukuntoon. :) Haha, ihana kuulla! :) Nämä informatiiviset postaukset ovat todella suosittuja aina ja mielelläni näitä kirjoittaisin enemmänkin, mikäli aika ja elämäntilanne antaisi enemmän periksi. Aikaa saa nimittäin varata todella paljon, että saa hyvän setin kasaan, mutta eihän sitä tiedä jos näitä jatkossa tulisi enemmänkin. :)

      Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)