perjantai 11. lokakuuta 2019

Tradenomin monimuoto- opinnot Centriassa

Vakituiset seuraajat tietävätkin, että opiskelen työn ohessa ammattikorkeakoulussa. Kymmenen vuoden työnteon jälkeen en pitänyt ajatuksesta jäädä kokonaan opiskelijaksi, sillä taloudellisen tilanteen tippuminen olisi ollut niin suuri, joten valitsin työn ohessa opiskelun. Tämä tarkoitti tietenkin sitä, että haen monimuoto- opintoihin ja hain paljon tietoa eri ammattikorkeakouluista. Koulun valintaan vaikutti erityisesti se, miten usein lähipäiviä on ja millainen koulutusohjelma sekä suuntautumismahdollisuudet ammattikorkeakoulussa on. Meillä ei ollut pukuompelijan opinnoissa hirveästi kursseja markkinointiin, liiketalouteen ja vastaavaan liittyen, joten siksi haluan kerryttää osaamistani myös sen osalta - se on kuitenkin aika suuri osa- alue vaateteollisuudessa.

Pietarsaari_2018_Skata_Jakobstad-36

Pietarsaari_2018_Skata_Jakobstad-17

Pietarsaari_2018_Skata_Jakobstad-30

Miksi Centria? 


Centria ei itseasiassa ollut ensimmäinen vaihtoehtoni, mutta valitsin saamani Centrian koulupaikan silti. Pääsykokeessa nimittäin kerrottiin, että koulutusohjelma on suunnattu työssäkäyville ja että opinnot on mahdollista suorittaa pääosin kotoa käsin. Samalla saatiin tiedoksi, että lähipäiviä tradenomin koulutusohjelmassa on 1-2 kappaletta per opintovuosi, kun taas monissa muissa ammattikorkeakouluissa lähipäiviä oli kuukausittain ja osassa oli koko viikonlopun kestäviä läsnäolopäiviä. Muutenkin Centriasta jäi todella hyvä kuva ja plussana tietysti se, että Centriassa on myös nahka- ja turkispuolen opinnot eli voin halutessani osallistua esimerkiksi vaatesuunnittelun tiiviskurssille tai luovalle työpajalle. Olen käynyt mm. muotisuunnittelukurssin, joka kesti 2-3 päivää.

Tiedän kyllä, että myös Joensuussa eli noin 35 kilometrin päässä voisi opiskella saman tutkinnon, mutta pidän Centrian koulutusohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdoista enemmän kuin Karelian vastaavista. Opintojeni pääpaikka on Pietarsaaressa, noin viiden tunnin ajomatkan päässä kotoani. Ajomatkan pituus ei haittaa millään tavalla, kun lähipäiviä ei ole paljoa ja olen ihastunut Pietarsaareen kaupunkina. Muutenkaan en ole niitä ihmisiä, joille lyhytkin matka on ongelma, vaan näen matkat ja matkailun ennemminkin mahdollisuutena. Pietarsaari on Pohjanmaalla, ei lähelläkään Lappia eli en opiskele Lapissa, kuten Joensuussa jotkut ovat puhuneet. Pietarsaaren lisäksi Centrialla on kaksi muuta pistettä, toinen on Kokkolassa ja toinen Ylivieskassa. Näissä toimipisteissa on vähän eri tyyppisiä opintoja liiketalouden alalla, joita on mahdollista valita aika vapaasti.

FäbodaPietarsaariVinkitBlogiKotimaanMatkailuBloggerTravelFinland-22

FäbodaPietarsaariVinkitBlogiKotimaanMatkailuBloggerTravelFinland-17

Omat opinnot ja suuntautuminen


Opintoja on mahdollista suunnata omien kiinnostuksen kohteiden mukaan esimerkiksi kansainväliseen liiketoimintaan tai taloushallintoon. Omat tradenomiopintoni suuntautuvat kansainväliseen liiketoimintaan ja markkinointiin, eli olen opiskellut esimerkiksi kieliä, markkinointia sosiaalisessa mediassa, visuaalista viestintää, yritys- ja markkinointiviestintää, kansantaloustiedettä, talousmatematiikkaa, rahoitus- ja maksuliikennettä, kulttuurin tuottamista, kansainvälisiä ja kotimaisia markkinointistrategioita, tehnyt media- analyyseja, kirjoittamista ja kielenhuoltoa. Kävin myös esimiestyön ja johtajuuden kurssit. Tehtäviä saa suunnattua hyvin omalle alalle, kuten esimerkiksi vaatetusalan etiikkaan, vaateteollisuuden tulevaisuuden näkymiin, digimarkkinointiin, vaikuttajamarkkinointiin tai sosiaaliseen mediaan.

Centriassa hyödynnetään eri ohjelmia, jotta voit tehdä tehtävät kotoa käsin ja katsoa luennot silloin kun sinulle sopii. Osa opettajista ja oppiaineista vaatii osallistumisen luennolle livenä, mutta suurimman osan voi katsoa jälkikäteen omien aikataulujen mukaan. Myös podcasteja, YouTube- videoita ja nauhureita hyödynnetään, mutta joskus tehtävänä on videon tekeminen itse tietystä aiheesta! Ryhmätöitä meillä ei hirveästi ole, sillä yhteistä aikaa voi olla hankala järjestää, kun kaikki ryhmäläiset asuvat ympäri Suomea. Muutamia ryhmätöitä kuitenkin on, mutta ei onneksi liikaa, vaikka ryhmässä tekeminen on mukavaa. Suurin osa meidänkin luokalta käy samaan aikaan töissä, joten myös työajat rajoittavat ryhmätyön aikatauluja, ellei molemmilla satu olemaan samankaltainen aikataulu.

Työharjoittelut voi näin aikuis- ja monimuoto- opiskelijana hyväksilukea tai käydä työharjoittelut, mutta harjoittelut voi myös tehdä niin, että hyväksilukee perusharjoittelun ja suorittaa ammattiharjoittelun opintojen aikana. Itse teen viimeisimmän mukaan eli hyväksiluen perusharkan yrittäjän työllä ja haen harkkapaikkaa 20 opintopisteen ammattiharjoittelun ajaksi eli täällä onkin harkkapaikka etsinnässä.

Milla_Ja_Bo_Ok_Blogi _Centria_AMK
Tutuistumme muun muassa Bo Okin kanssa eräällä Pietarsaaren reissullani, siitä voit lukea lisää tästä postauksesta. Tapasimme alunperin hotellilla ja sitten seuraavana aamuna istuimme samalla kurssilla Campus Allegrolla. 


Kokemuksia monimuoto- opiskelusta


Etänä opiskelu sopii itselleni hyvin ja minusta on mukavaa, että voin tehdä tehtäviä silloin kun itselleni sopii. Työ menee tietysti edelle, kun opiskelen työn ohessa, mutta pyrin tekemään parhaani niissä puitteissa mitkä minulla on. Opinnot ovat suurimmilta osin joustavia, mutta joskus opettaja ei välttämättä jousta yhtään, jonka takia voi jäädä esimerkiksi tentti tekemättä, jos kaikkia 30-80 oppilasta ei saada samaan aikaan koneelle. Sama juttu on toki myös toisinpäin, eli jos et pysty itse joustamaan, niin tentti voi jäädä myöhemmäksi tai kurssin tehtävä korvattavaksi. Monet opettajat hyödyntävät kuitenkin verkkotenttejä, jotka voi tehdä vaikkapa tiettynä päivänä itselle sopivaan aikaan. Joskus sovitaan opettajan kanssa yhteinen aika, jossa verkkotentti tehdään suullisesti Skypessä tai Adobe Connectissa. Useat opettajat ovat antaneet myös mahdollisuuden numeron korottamiseen lisätehtävällä, jos et ole pystynyt syystä tai toisesta panostamaan niin paljon kurssiin kuin olisit halunnut.

Meillä on Centriassa muutamia aivan mahtavia opettajia, joiden into tarttuu opiskelijoihin. He ovat myös kannustavia ja antavat rakentavaa kritiikkiä tarvittaessa, jolloin voit tehdä seuraavan tehtävän paremmin ja tiedät, mihin sinun tulisi kiinnittää huomiota menestyäksesi paremmin opinnoissa. Toivon, että minullakin on vielä sellaisia opintoja jäljellä, joita nämä tietyt opettajat vetävät sillä koen nämä kaikkein hyödyllisimmiksi ja parhaimmiksi kursseiksi mitä olen käynyt. Sisältö ja tehtävät näissä ovat olleet vaativimpia, mutta kannustaminen, innostuneisuus ja rakentava kritiikki ovat kannustaneet opiskelemaan aihetta entistä tiiviimmin. Nämä muutamat opettajat ovat kyllä täyttä kultaa, sillä hankalakin aihe saadaan opetettua niin, että siitä jää paljon tietoa ja oivalluksia itselle.

Mutta kuten ihmisissäkin, myös kursseissa ja niiden ohjaajissa on eroja. Joskus osa kurssin aineistosta voi olla vaikeaselkoista, jolloin joutuu miettimään mitä tehtävällä loppujen lopuksi haetaan. Eli tavallaan pitää opetella suodattamaan turha tieto pois, että saat selkeän tehtävänannon - tämä tosin on vain muutamien kurssien kohdalla, mutta se on todella turhauttavaa ja aikaa vievää, jos tehtävänanto rönsyilee liikaa. Mutta sama juttuhan se on normaalissa elämässäkin, kun jotkut osaavat ilmaista itseään paremmin kuin toiset ja jos ilmaisee itseään epäselvemmin, niin lisäkysymykset ja pohtimiset ovat paikoillaan. Joskus myös tiedonkulku tökkii, mutta oma- aloitteisuudella pääsee jo pitkälle.

Opinnoissa on tullut myös yllättäviä asioita eteen - minua ei henkilökohtaisesti kansantalous kiinnosta oppiaineena, mutta yllättäen olen saanut inhokkiaineestani parhaimmat mahdolliset arvosanat ja todella hyvät palautteet. Yksi opettaja on ollut ihan mahtava kansantaloutta opettaessaan ja hän on saanut minut kiinnostumaan aiheesta enemmän. Myös erilaisia näkökulmia on tullut vastaan niin viestinnässä kuin johtajuudessakin, joka on todella hyvä juttu ja saa katsomaan aihetta laajemmin.

FäbodaPietarsaariVinkitBlogiKotimaanMatkailuBloggerTravelFinland-19


Työn ja opintojen aikatauluttaminen



Aikatauluttamisesta on tullut monia kysymyksiä ja se onkin hieman ongelmallinen juttu, koska vuosisuunnitelma lähipäivien ja luentojen ajankohdasta ei välttämättä pidä paikkaansa. Eli itse esimerkiksi skippasin turhaan tanssitunnit keväältä luentojen takia, mutta samaa virhettä en tehnyt syksyllä, vaan katson sitten tallenteet jos luentoja edes pidetään. Muuten aikatauluttaminen tuntuu välillä haastavalta, mutta useimmiten teen opintoja päivällä, myöhään illalla tai viikonloppuisin. Välillä jouston puute ja yllättävät tilanteet muuttavat suunnitelmia. En pysty perumaan kuukautta- kahta aiemmin sovittuja tapaamisia esimerkiksi asiakkaiden kanssa, joten on pakko hyväksyä sen mahdollinen vaikutus arvosanoihin ja hyväksyä se, etten ehkä valmistu niin ajoissa kuin odotin.

Työn ohessa opiskeleminen on antoisaakin, mutta joskus tuntuu todella hankalalta saada kaikki tehtävät asiat tehtyä ajoissa töiden ohessa. Jollain on pakko nimittäin elää, saada lainat ja laskut maksettua. Vastaavasti joskus on pakko myös perua joitain omia menoja, että saa opinnot tehtyä, eivätkä kaikki sitä ymmärrä. Suurin osa läheisistäni onneksi ymmärtää, että haluan saada tämän tutkinnon ja ovat kannustavia sen suhteen. Opiskelevaa läheistä voi esimerkiksi tukea niin, että lupaa vaikka katsoa lasta muutaman tunnin, että toinen voi opiskella tai kysymällä, että voinko auttaa jotenkin tai tehdä jotain. Näin mekin vaihtelemme mieheni kanssa, että toinen on lapsen kanssa silloin kun toinen opiskelee ja saamme säännöllisesti apua myös mummolasta, että saadaan koulutöitä tehtyä.

Kannattaa varata etukäteen aika, jolloin teet pelkästään kouluhommia ja pysyä siinä. Jos tästä lähtee lipsumaan, niin työmäärä on suurempi ja kasaantuu helposti. Tämän kun ymmärtää, niin pääsee jo pitkälle. Jos aiot luistaa kouluhommista, niin kannattaa varata kaksi eri ajankohtaa itselleen, että on niin sanotusti "back up" aikaa tehtävien tekoon, jos lähdetkin tekemään kouluhommien sijaan jotain muuta. Mutta monet kyllä ymmärtävät, että nyt tehdään niitä kouluhommia eli velvollisuuksia oman elämän eteen ja muut menot sovitaan ajoissa.

Koulussa pääasia on avata suu siinä vaiheessa, kun huomaa, ettei aikataulu voi millään pitää ja sopia suoraan opettajan kanssa miten tehtävä tai tentti tehdään molemmille sopivassa aikataulussa. Tästä tosin itse lipsuin parin kurssin kohdalla, kun keväällä oli huomattavasti epämotivoituneempi jakso opintojen kanssa, mutta teen parhaani saadakseni kurssit korvattua ja sovittua opettajien kanssa.

Faboda_Pietarsaari_Jakobstad_november_2018-13

Faboda_Pietarsaari_Jakobstad_november_2018-11

Faboda_Pietarsaari_Jakobstad_november_2018-36


Tavoitteet


- Valmistua ammattikorkeakoulusta mahdollisimman hyvin arvosanoin
- Hyödyntää ammattiharjoittelun mahdollisuus
- Opiskella AMK- tutkinnon jälkeen YAMK- tutkinto etänä
- Hyödyntää ammattikorkeakoulun ja opintojen mahdollisuudet mahdollisimman hyvin
- Tutustua lähipäivinä paremmin ihastuttavaan Pietarsaareen
- Ottaa opit käyttöön työelämässä ja tulevaisuudessa

Tämä oli aika realistinen kuvaus monimuoto- opinnoistani Centriassa. Monet teistä ovat tätä postausta pyytäneet opintojen alusta asti ja itse kaipasin vastaavia realistisia kokemuksia ammattikorkeakoulussa opiskelemisesta, sekä vinkkejä miten saada opintojen ja työn yhdistäminen onnistumaan. Kaikessa on hyviä ja huonoja puolia, mutta en todellakaan kadu, että aloin opiskelemaan korkeampaa tutkintoa.

Ammattikorkeakoulusta olen saanut uskomattoman määrän tietoa, osaamista ja näkökulman laajentumista, että voisin kyllä suositella jokaiselle korkeamman tutkinnon käymistä. Erityisesti, jos opiskelu ja itsensä kehittäminen kiinnostaa, sillä vaikka olen opiskellut nyt aikuisena, niin silti olen kasvanut ihmisenä koulun ohessa ja osittain koulun ansiostakin. Sitä ei voi mitata rahassa ja vaikka joissain (erityisesti politiikan ja maailman talouden) asioissa tieto lisää tuskaa, niin tiedostan asioita ihan eri tavalla myös sellaisista aiheista, mitkä eivät minua lähtökohtaisesti kiinnosta kovinkaan paljoa ja se on tuonut mielenkiintoisia keskusteluja myös arkeen. Uskon myös, että opinnoistani on tulevaisuudessa hyötyä työelämässä ja tällä tavalla nykyaikaisesti opiskelemalla jää paljon enemmän mieleen kuin kalvosulkeisissa istumisesta. Nykyaikaisin keinoin opiskelemalla oppii myös hyödyntämään erilaisia keinoja työssä ja vapaalla, kunhan pitää mielensä avoimena.

Huhhei, kiitos jos jaksoit lukea tänne asti! Kommenttikenttään voi heittää kysymyksiä, jos jotain tuli mieleen - vastaan parhaani mukaan ja tarvittaessa kysyn lisätietoa AMK:lta. :) Ihanaa viikonloppua teille sinne ruutujen toiselle puolelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)