tiistai 21. tammikuuta 2020

Vanha ystäväni unettomuus on täällä taas

Mietin ensin, että puhunko täällä ollenkaan unettomuudesta vai en, kun kyseessä on kuitenkin tyyli- ja muotiblogi. Mutta tämä on vaikuttanut omaan elämääni niin paljon ja olen kärsinyt unettomuudesta aina silloin tällöin teini- ikäisestä lähtien. Päätin siis kirjoittaa, kun sain tästä asiasta Instagramissa kertoessani niin paljon vertaistukea ja ihania viestejä - toivottavasti tästä tekstistä on myös sinulle kanssaunettomalle vertaistueksi. Omalla kohdallani ongelma on nukahtamisessa ja yöheräilyssä, kun taas normaalisti saatuani unta en herää enää mihinkään ennen aamua. Unettomuus on tällä kertaa kestänyt 2,5 kuukautta (haha, mies sanoi että on kestänyt yli vuoden, minusta vakavampi unettomuus on kestänyt 2,5 kk) ja nyt oli pakko hakea lääkäriltä apua, kun mikään kikkakolmonen ei auttanut. Unettomuuteen voi vaikuttaa todella paljon myös omilla elintavoilla, mutta joskus ainakin minulla valvominen ja/ tai heräily jää päälle, enkä saa palautettua normaalia rytmiäni omin avuin normaaliksi.

Green-eyes-cross-scarf-portrait-2

Esimerkiksi voisin kertoa vaikkapa pari erilaista yötä, jolloin nukuin yön aikana kaksi tuntia ja sen jälkeisen yön, jolloin sain unesta kiinni aika nopeasti normaaliin verrattuna, mutta heräsin kolmesti yöllä. Nämä pätkinäiset yöunet haittaavat palauttavaan ja virkistävään REM- uneen pääsemistä, eli olen aamulla rättiväsynyt ja ahdistunut unenpuutteen takia. Alunperin unettomuuteni alkoi marraskuun tienoilla, jolloin lapsellamme oli joku kuusi- seitsemänvuotiaille tyypillinen kasvuvaihe ja hän näki todella paljon painajaisia tai vaihtoehtoisesti käveli tai puhui unissaan, joten heräsimme kaikki öisin monta kertaa. Tämä tilanne rauhottui kuitenkin muutamassa viikossa, mutta itselläni jäi valvominen päälle stressin ja läheiseni terveydentilasta huolestumisen takia.

Tavallaan unettomuus on kuin oravanpyörä - jos et nukahda pian, alat pohdiskella vaikka mitä ja ahdistut siitä, ettet saa unta ja stressaat miten jaksat seuraavana päivänä olla touhukas ja virkeä? Entä jos pitää ajaa autolla, olenko tarpeeksi skarppina? Entä heräänkö ajoissa, että saan lapsen esikouluun? Olenko tarpeeksi aktiivinen harrastuksiin tai lapsen kanssa leikkimiseen, vai meneekö ilta ihan sumussa odottaen nukkumaan menemistä? Voinko juoda lisää kahvia jaksaakseni vai valvonko ensi yönkin? Ihmisenä, joka on normaalisti tottunut tekemään paljon, kuten tämän hetkisestä elämäntilanteestani voitte huomata, niin tämä tilanne ärsyttää todella paljon. Ihan kuin en olisi minä, vaan joku muu. Ärsyyntymisen lisäksi unettomuus aiheuttaa syyllisyyden tunteita, kun ei pysty tekemään niin paljon kuin normaalisti ja unettomuus tuo arkeeni hajamielisyyttä, joka lisää vaan ahdistusta nukkumisesta. Pinna katkeaa myös helpommin, vaikka en yleisesti ottaen ota pultteja lähes mistään muusta kuin epäoikeudenmukaisuudesta ja huonosta käytöksestä.

Kasvokuva-huivilla-4
*Kuvissa pilkistävä toppi on blogin kautta saatu. 


Yksi pahimmista peloistani on se, että minusta tulee sellainen vetelehtijä, joka tekee kaiken liian hitaasti, tehottomasti ja vähän sinnepäin välittämättä lopputuloksesta. Tuollainen toiminta ei olisi millään tavalla normaalia omalla kohdallani tai kenelläkään muulla aktiivisella ja terveellä aikuisella, vaan kielisi pahoista ongelmista. Laiskuus on asia erikseen, sillä joillakin ihmisillä se on ihan ominainen piirre, mutta normaalisti aikuinen ihminen on virkeä, aktiivinen ja jaksava, jos hänellä ei ole mitään normaaliin arkeen vaikuttavaa sairautta. Kyllä minä haluaisin olla paras versio itsestäni itselleni, mutta ennen kaikkea perheelleni ja läheisilleni.

Unettomuus on ollut neljä kertaa tässä vuosien mittaan teini-iästä tähän 29-vuoden ikään mennessä niin paha, että on ollut pakko turvautua unilääkkeisiin, että arki sujuu normaalisti ja työt saa hoidettua. Stressin vaikutus uneen on negatiivinen, mutta jos et saa nukuttua yhtään yötä kunnolla ja heräilemättä vaikkapa kahteen viikkoon, niin se stressi pelkästään nukkumisesta on jo ihan älyttömissä sfääreissä. Unettomuus kasvattaa myös onnettomuusalttiutta ja kuolleisuusriskiä yllättävän paljon, joka on tullut todettua myös omalla kohdalla kömpelyytenä ja sain joulukuussa palovammankin käteen. Sen vakavampaa ei ole onneksi sattunut (kop kop).

Yöheräilyn jälkeen uudelleen nukahtaminen on itselleni todella hankalaa, kun taas monet nukahtavat heti kun painavat päänsä tyynyyn ja valot kiinni. Jos minä herään kesken unien, niin saatan valvoa kahdesta kuuteen tuntiin, ennen kuin saan uudelleen unta ja yöunet jäävät todella katkonaisiksi. Joskus herään aamuneljältä miehen lähtiessä aamuvuoroon ja en välttämättä saa enää unesta kiinni, kun taas normaalissa tilanteessa en todellakaan heräisi siihen, kun mies lähtee töihin. Tämä heräily taas kertoo siitä, että uni ei ole lähellekään niin syvää ja palauttavaa kuin aiemmin.

Kasvokuva-huivilla-3

Tästä syystä kävin viime viikolla lääkärillä keskustelemassa asiasta, täyttämässä unikyselyn ja sain uuden reseptin unilääkkeisiin, kun edelliset ovat menneet jo vanhaksi - viimeksi unilääkkeisiin jouduin turvautumaan vuoden 2014 ja 2015 vuosien aikana. Muutaman huonon yön jälkeen olisin voinut nukahtaa terveyskeskuksen aulaan lääkäriaikaa odottaessani, joten on ihan hyväkin, että kävin tässä vaiheessa siellä... Torkahtaminen ei ollut kaukana. Yleensä vielä tätäkin pidempi unettomuus vaikuttaa itselläni mielialaan ja tosi rasittuneena alan olla itkuinen, ärsyyntynyt, apaattinen ja todella pessimistinen, mikä ei yleensä sovi omaksi piirteekseni. Tiedättekö, tulee sellainen "maailmanlopun" fiilis. Terveydellisiä ongelmia minulla ei ole, eli lääkärillä käydessä ei tarvittu lisäkokeita tai mitään muutakaan. Nyt seuraavan parin viikon ajan keskityn nukkumaan ja lepäämään niin paljon kuin mahdollista, jotta saan "entisen" virkeän ja ahkeran itseni takaisin.

Tässä vielä vinkkejä unettomuuden kotihoitoon, mutta jos nämä, eikä elintapojen muuttaminen auta, niin käy lääkärillä keskustelemassa unettomuudesta ja tarvittaessa tutkituttamassa voisiko kyse olla esimerkiksi kilpirauhasesta, uniapneasta tai muusta sairaudesta.


  • Nukkumistilan tulee olla rauhallinen ja pimeä, mutta sängyn tulisi olla muutenkin rauhoitettu paikka, jota käytetään sen varsinaiseen käyttötarkoitukseen eli nukkumiseen, lepäämiseen ja seksiin. 
  •  Vältä kofeiinipitoisia juomia, alkoholia ja limppareita ennen nukkumaan menoa. Myös silloin, vaikka tuntuisi, ettei kofeiini illalla vaikuttaisi omalla kohdallasi yöuniin. Painota päivän vesimäärän juominen pääosin aamupäivään ja päivään, ettet juokse yöllä vessassa vähän väliä. 
  • Sängyssä ei kannata tehdä töitä, eikä selata sähköposteja, viestitellä ja käyttää älylaitteita. Varsinkin älylaitteiden valo aktivoi aivoja ja hankaloittaa nukahtamista, joten puhelin kannattaa sijoittaa huoneen toiselle puolelle tai kokonaan pois huoneesta, jos se ei ole ainoa herätyskellosi. 
Kasvokuva-suomi-2

  • Itselläni apua on ollut kuumista kylvyistä ja saunomisesta illalla, lämpö rauhoittaa ja rentouttaa eli helpottaa nukahtamista. Myös laventelintuoksuisia tuotteita voi kokeilla, esimerkiksi tämä Lushin Sleepy Face tuoksuu laventelille ja tuntuu rauhoittavan mieltä iltaisin. 
  • Ulkoile päivällä ja yritä saada liikunnat niin, ettei liian raskas liikunta osu liian lähelle nukkumaan menemistä, että saat unta. Ulkoilun vaikutusta ei voi vähätellä, pienikin aika ulkoilua riittää ja säännöllisen liikunnan harrastaminen on tärkeää myös unettomuuden kannalta, mutta muutenkin säännöllinen liikunta vähentää vaivoja ja esimerkiksi selkäkipuja. 
  • Lue älylaitteiden sijasta kirjaa tai lehtiä. Käsittele häiritsevät sekä stressaavat asiat päivällä, äläkä juuri silloin kun pitäisi mennä nukkumaan. 

  • Tsekkaa ruokavalio ammattilaisten kanssa ja omaa kehoasi kuunnellen - saatko varmasti kaikki tarvittavat vitamiinit sun muut, vai onko ruokavalio liian yksipuolinen? Tai onko mahdollista, ettei ruoka- aineet imeydy normaalisti? Huolehdithan myös, että jos olet erikoisruokavaliolla allergioiden tai eettisten syiden takia, että saat kaiken tarvittavan niin, että ne vielä imeytyvät kehoosi. Tarvittaessa myös ravintolisät pitää ottaa käyttöön, jos ruokavalio on todella rajattu. Aina silloin tällöin kannattaa selvittää lääkärillä terveydentilaa verikokein ja kuunnella ohjeistusta, jos joku arvo mättää. Kannattaa myös muistaa, että kaikki ruokavaliot eivät sovi kaikille, vaan joskus voi joutua hyvinvoinnin takia joustamaan ruokavaliossaan - moni läheiseni on joutunut muuttamaan ruokavaliota terveydellisistä syistä. Myös minä olen joutunut rukkaamaan ruokavaliota allergioiden ja terveydellisten syiden takia. 

  • Puhu ystävälle, perheelle tai ammattilaisille. Pyri hoitamaan stressin ja ahdistuksen aiheuttajat, jotka vaikuttavat uneen - mutta jos tilanne on mennyt liian pitkälle, eikä ajatus enää kulje unenpuutteen takia, niin ota yhteyttä lääkäriin. Joskus on parempi palauttaa normaali unirytmi ja toiminta ennen kuin pureutuu suurimpiin stressin aiheuttajiin, että ne saa käsiteltyä niin sanotusti järki päässä. Pyydä apua tarvittaessa myös perheeltä - voiko joku ottaa lapsen yökylään tai hoitaa hetken aamulla, että saat nukuttua mahdollisimman pitkään kun viimeinkin saat unta? Puoliso voi myös katsoa lasta tai lapsia silloin, kun toinen vanhemmista nukkuu jaksaakseen arkea. 
  • Jos et nukahda parissa kymmenessä minuutissa, niin nouse ylös ja tee jotain. Palaa sänkyyn vasta, kun tunnet itsesi väsyneeksi. Tämä on ollut itselläni kompastuskivi välillä, enkä aina ole viitsinyt nousta ylös, vaan olen väsyttänyt itseäni esimerkiksi iPadilta ohjelmia katsomalla. Tämä ei ole ollut oikea tapa, vaan edesauttaa yliväsyneeksi tulemista ja tämän takia tuntee olonsa vielä kuormitetummaksi sängyssä pötköttelystä huolimatta. 
Silmanisku-kasvokuva-2


Lähes jokaisella esiintyy unettomuutta jossain vaiheessa elämää, eikä siinä ole mitään hävettävää. Eikä unettomuutta kannata vähätellä, se on todella raskasta ja vaikuttaa arkeen todella paljon. Pyydä apua kun sitä tarvitset, varmasti läheisesi ja ammattilaiset auttavat mielellään! Itse en voi kuin kiittää lääkäreiden suhtautumista unettomuuteeni sekä yksityisellä, että julkisella puolella. Myös Joensuun Pilkon apteekissa asiakaspalvelija vakuutti, että kyllä se oma uni vielä palautuu ja pakko sanoa, että hyvä kun ei itku tullut siitäkin. Olen saanut apua myös perheeltäni ja tarvittaessa myös mummolasta lapsen hoidon merkeissä. Myös ystävieni kanssa ollaan pyöritelty tätä unettomuusasiaa ja on ollut ihana saada puhua rehellisesti siitä, miltä tuntuu kun pää on hattaraa, ärsyttää helpommin ja toimintakyky alhaisempi unettoman yön jälkeen. Unettomuudesta puhuminen on itselle myös herkkä puheenaihe ja tottakai myös minä olen herkempi näillä unettomuusjaksoilla, sillä unen vaikutus jaksamiseen on uskomattoman suuri. 

Onko teillä ollut unettomuutta? Miten saitte tilanteen hallintaan? 

4 kommenttia:

  1. Toivottavasti saat apua unettomuuteesi ja sitä kautta jälleen oman itsesi takaisin ❤️ se on kyllä järkyttävää miten kokonaisvaltaisesti unettomuus vaikuttaa, juuri mielialaan, kömpelyyteen yms. Voimia kovasti ❤️

    Tuolle viimeiselle kysymyksellesi purskahdin nauruun, ihan silkasta koomisuudesta omaa tilannettani kohtaan. Olen ajanut itseni siihen umpikujaan missä pääkoppani kaipaa illalla sitä omaa aikaa, mitä en normaalisti päivän aikana saa ollessani yksin vastuussa lapsistani. Uni olisi älyttömän tärkeää tässä tilanteessa, mutta itselläni on myös hyvin voimakkaana olo etten jaksa tätä arkea tämänkään vertaa järjissäni jossen illalla saa edes sitä pientä aikaa itselleni. Tää jatkuva yksin vastuussa kaikesta oleminen on kyllä toisinaan hyvin uuvuttavaa ja täytyisi koittaa itselle keksiä jotain millä saisin balanssiin kaiken, oman ajan, nukkumisen :) omat tukiverkostot kun ovat melkoisen olemattomat niin ei niitäkään juuri pysty hyväksi käyttää. Ehkä tämä tästä helpottuu kun lapset kasvaa ja eivät tarvitse niin kipeästi äidin valvontaa aamulla heti 7.00 lähtien vaan voivat hetken itsekseen leikkiä, jos itse haluan tunnin extraa nukkua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Spireida! <3 On kyllä ihan eri fiilis, kun viime yönä nukuin hyvin, enkä edes herännyt kun muksu kampesi viereen miehen lähtiessä töihin. :) Sanoppa muuta, ihan uskomattoman paljon vaikuttaa ja tuntuukin, ettei ole oma itsensä, kun sietokyky alenee ja ärsyyntyy herkemmin. Kiitos samoin sinne! <3

      Apua :D Hyvä, että huumoria vielä löytyy, eikä ole tuolla apaattisessa vaiheessa asti jo unettomuuden takia. Oma aika on todella tärkeää, ilman sitä ei jaksa. Välillä on hyvä olla yksin ja oikeasti niin, että ei tarvitse koko ajan huolehtia jostakusta toisesta ihmisestä tai ihmisen alusta. Toivottavasti saat apua kavereilta, ystäviltä ja perheeltä! <3 Vaikka edes yhden illan tai päivän ajan kuussa, sekin tekee jo paljon. Meillä onneksi on tässä lähellä tukiverkkoa, vaikka ei todellakaan kovin montaa ihmistä ole, jolle annetaan poika hoitoon / katsottavaksi. Välillä sit tehdään niin, että toinen menee, jos ei saada lapsenvahtia, mutta siulla tilanne on ihan erilainen. Olisiko sielläpäin mammaryhmiä? Siis sellaisia, joilla on esim. ollut la samaan aikaan tai perheentaloa tai vastaavaa, missä voisi tutustua muihin vanhempiin ja viettää aikaa? Joensuussa on tuo Perheentalo ja se oli miulle henkireikä, kun lapsi oli vauva ja siellä pääsi sit tutustumaan myös muihin vanhempiin. Kyllä se helpottaa lapsen kasvaessa, meilläkin alkaa olla kaverit ja serkut tosi tärkeitä. Toki ohjelmat ja lautapelit kiinnostavat lasta myös, välillä saattaa itsekseen shakkia pelailla. :) Tsemppiä ja haleja siulle! <3

      Poista
  2. Onpa ikävä kuulla, että unettomuus on mennyt niin pahaksi, ettet tunne olevasi enää ihan oma itsesi. :( Mä en osaa kyllä edes kuvitella millaista tuo on, tietysti nyt oon väsynyt mutta se nyt ei johdu unettomuudesta, vaan siitä kun vauvaa täytyy herätä imettämään. Ikinä en oo itse unettomuudesta kärsinyt, mutta tää ettei pysty nyt nukkumaan omassa elämäntilanteessani, huomaan kyllä millaista on olla todella väsynyt - ikinä kun ei oo ollut tällaista väsymystä. :D Se on just sitä, että on herkempi menettämään hermonsa, ei oo skarppi vaan tosi hajamielinen ja niin edelleen. Huomasin myös itse tässä yksi ilta, että on sitä univelkaa kertynyt jo niin paljon, että kun iltaisin menen nukkumaan, oon ihan rättiväsynyt, mutta en nukahda. Siitä jo huomaan että kroppa on sekaisin :D Mutta aikansa kutakin, jospa tää alkais pikkuhiljaa helpottaa ja vauva alkaisi ottamaan pidempiä unia yöllä :)

    Toivon todella, että saat unettomuuteesi pikaisesti apua ja tosiaan saisit sen oman itsesi takaisin <3 Ja hei, hyvä että teit tän postauksen, vaikkei ookkaan tyyli- ja muotijuttuja. Välillä on ihan kiva lukea blogeista niiden aiheesta poikkeavia juttuja ja tällaistä lifestyle-tyylistä. Lisäksi joku saa varmasti vertaistukea tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kata ihanasta kommentista! <3 On kyllä kurjaa, mutta toisaalta tällä kertaa osasin hakea apua, ennen kuin unettomuus menee liian pitkälle. Edellisellä kerralla olin ihan hysteerinen yksityisellä käydessä, kun nukkuminen oli niin hankalaa ja töissä piti käydä eri työnantajalla eli en voinut muuttaa aikatauluja itse, jos en saanut nukuttua. Vauva-aikaahan se oli silloin miullakin, mutta imetin ja kävin siis töissä siitä lähtien kun lapsi täytti 10kk, silloin tuli pojalle ekat hampaat ja valvottiin öisin jonkin verran. Joo, siis tuo on ihan kamalaa, kun on rättiväsynyt eikä mitenkään saa unta! Ihan kuin kävisi ns. kierroksilla, vaikka olisi valmis jo nukahtamaan. Aikansa kutakin tosiaan, kyllä vauva alkaa jossain välissä pidentää uniaan ja saa sit nukuttua paremmin. :) <3

      Ihana kuulla, kiitos! <3 Mie vähän mietin, että julkaisenko tätä ollenkaan kun on niin henkilökohtainen ja herkkä asia, mutta lähipiiristä kuului vaan, että anna mennä vaan. :D Sitä toivon miekin - unettomuus on yllättävän yleistä ja vaikuttaa niin paljon mielialaan ynnä muuhun. <3

      Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)