torstai 27. elokuuta 2020

Jalkojen totuttaminen korkokenkiin ja korkkareilla kävely

Blogini lukija kysyi minulta jo tovi sitten, että miten aloitin totuttamaan jalkoja korkokenkiin ja kommentissa oli myös monta jatkokysymystä aiheeseen liittyen. Toivepostaus siis tiedossa nyt! Kommentti oli muutenkin ihana, mutta tosiaan voisin avata täällä sitä, miten aloin itse käyttämään korkokenkiä, opettelemaan niillä kävelyä ja miten saan pidettyä korkokenkiä jalassa koko päivän. Kannattaa siis jatkaa lukemista, mikäli korkokengillä kävely aiheuttaa kipua, kävely tuntuu hankalalta tai jos jalat väsyvät helposti! 

Kuinka-kavella-korkokengilla-Nly-Shoes Kuinka-kavella-korkokengilla-7  
Aloitin korkokenkien ostamisen joskus esiteininä, varmaan noin 11-12- vuotiaana, mutta minulla oli silloin säännöt millaisia kenkiä sain käyttää. Eli todella maltillisia korkoja, korkeita pelkästään satunnaisesti juhlissa, että jalat saavat kasvaa normaalisti kasvuiässä. Äidin kanssa ostimme kirppikseltä hienompia kenkiä ja panostettiin käyttökenkiin. Ihannoin pienenä Spice Girlsien Emmaa, jolla oli ihania saappaita ja platform- kenkiä, jonka tyylisiä halusin itsekin ostaa. Minulla oli tuolloin esimerkiksi paksupohjaisia lenkkareita, saappaita ja muutamia tolppakorkoisia kenkiä. Ylä- asteikäisenä sain ensimmäiset upouudet korkokengät Ellokselta, jotka ovat muuten edelleen käytössä. Näissä kiilakoroissa korko on todella hyvä, niistä oli helppo aloittaa ja rakastin pitää näitä lyhyiden farkkushortsien kanssa! 

Myös nämä alla olevassa kuvassa olevat kengät olivat helpot korkokenkiin tutustuessa - remmi pitää ne jalassa hyvin, avoin malli ei hankaa ja korko on aika maltillinen. Tätäkin matalampia kenkiä käytin alussa, matalahko korko oli pääasia ja se, että korko ei ole ihan piikkikorko malliltaan. 

Kuinka-kavella-korkokengilla-13

Muutin Joensuuhun opiskelemaan 15- vuotiaana, hieman ennen kuin täytin 16. Tuolloin ei saanut vielä opintotukea, ennen kuin oli 17- vuotias, joten sain lapsilisät omalle tililleni asuessani ilmaisessa asuntolassa ja hyödynsin mahdollisimman paljon koulun tarjoamaa mahdollisuutta käydä ilmaisella aamupalalla ja kouluruuilla. Kirppiksiä kiersin edelleen ahkerasti ja myös huuto.net sekä muut nettikirppikset tulivat tutuiksi, kun pääsin käymään tietokoneella koulussa. Sitä kautta ostin ensimmäisiä korkokenkiäni ja aloin käyttämään niitä useammin, kun jalkaterieni kasvu oli päättynyt pari vuotta aiemmin. Kasvavilla jaloilla ei kannata aloittaa vielä käyttämään korkoja jatkuvasti, vaan kannattaa odottaa siihen, ettei jalat kasva enää. Ostin kirppiksiltä muun muassa matalahkoja korkokenkiä noin 3-5 sentin koroilla arkeen käytettäväksi ja juhlaan, sekä erityisiin tilanteisiin hieman korkeampia. 

Minna-Parikka-Nikita-korkokengat  
Aloitin myös Pleaserin kenkien ostamisen ja niistä tulikin yksi suosikkibrändeistäni useammaksi vuodeksi. Pleaserin kengissä on usein platform päkiän alla, joka helpottaa huomattavasti monilla korkokenkien käyttöä, kun jalan asento ei ole niin jyrkkä kuin piikkikoroissa ilman plattaria. Kenkien korkolappu kannattaa vaihtaa kumiseen (ei luista kauppojen lattioilla) ja jos kengässä on nahkapohja, niin se kannattaa suojata puolipohjalla Suomen olosuhteissa, jonka lisäksi se ei ole enää liukas pohjauksen jälkeen. Muovisiin pohjiin voi tehdä saksilla uria ennen käyttöä, että pohja olisi pitävämpi eri alustoilla ja on saatavilla myös "hiekkapaperimaisia" tarroja tuomaan pitoa kenkien pohjiin. 

Korkokengissä on todella tärkeää se, että kenkä ei ole liian suuri eli todennäköisesti käytät eri kokoa korkokengissä kuin lenkkareissa. Jos kenkä on liian suuri, niin korkokengillä on hankala kävellä ja todennäköisesti lihakset rasittuvat enemmän, kun kengät meinaavat luiskahtaa pois jalasta joka askeleella. Varpaille jätän yleensä noin 8-12 milliä tilaa, jolloin kenkä istuu napakasti jalkaan ja nahkakenkien kohdalla kannattaa ottaa napakasti istuvat, sillä nahka venyy käytössä. Nahkan venyttämistä voi avittaa käyttämällä kosteita sukkia kenkien kanssa, suutarin avulla tai käyttämällä kenkien venytykseen tarkoitettua ainetta, jonka jälkeen kenkiä käytetään niiden sisäänajon nopeuttamiseksi. Nahkaa voi myös venyttää veden avulla eli kenkään voi laittaa vesipussin haluttuun kohtaan ja laittaa sitten kengät pusseineen pakastimeen, jossa jäätyvä vesi tekee venytyksen kengälle laajentuessaan.
  Tacco-slip-liukueste-korkokenkiin 

Jos kengät valuvat kävellessä kärkeä kohti, niin kannattaa laittaa kengän sisälle jarruttava tarra tai pohjallinen. Jos taas kantapää nousee kengästä kävellessä ylös, niin laita kantapään kohdalle sisäpuolelle mokkapala, joka pienentää kenkää hieman eikä päästä kantapäätä luistamaan pois kengästä. Tarvittaessa voit ostaa myös kenkiin erillisen remmin, jolla saa avokkaatkin pysymään paremmin jaloissa, jos kenkä on liian väljä. Jos jalkasi hikoavat kovasti, niin kannattaa laittaa talkkia jalkoihin ennen kenkiä. Käytän ennen korkokenkien laittoa tälläista silkkisuihketta, joka tekee jalkaan kuin näkymättömän sukan, joka suojaa jalkoja rakoilta ja hiertymiltä. Tästä alla näkyvästä tuotteesta en luovu, todella hyvä tuote ja kengät sujahtaa paremmin jalkoihin kesällä tämän kanssa kuin ilman.
  Silkkisuihke-korkokengilla-kavelyCompeed-rakkolaastari  
Pitkän päivän aikana voi tuntua painetta jaloissa ja sen käydessä liian suureksi, niin voit teipata pari varvasta (keskimmäinen ja toinen) kiinni toisiinsa, jolloin kipu tai paine ei tunnu jaloissa. Parhaimmat kengät ovat kuitenkin sellaiset, mitkä eivät ala vielä iltapäivälläkään tuntua ahdistavilta. Pitkänä päivänä kannattaa ottaa välillä kenkiä pois ja jumpata jalkoja esimerkiksi kipristämällä varpaita, piirtämällä ympyröitä, nostamalla kynää jalalla, taivuttelemalla nilkkoja ääriasentoihin ja venyttelemällä jalkaterää eri suuntiin. Kengät voi ottaa esimerkiksi ravintolassa käydessä pois tai laittaa työpöydän ääressä kengät viereen hetkeksi. 

Alussa voi ottaa myös ballerinat tai varmat korkokengät mukaan varmuuden vuoksi, jos olet epävarma jaksamisestasi korkokenkien kanssa ja kannattaa kuljettaa laukussa mukana Compeedin rakkolaastareita. Siksi Compeedin, koska ne ovat ainoat rakkolaastarit, jotka helpottavat kipua heti ja suojaavat rakon jopa useammaksi päiväksi ilman laastarin vaihtoa! Näitä en kovin usein tarvitse, mutta sanonpahan, että en enää kokeile minkään muun merkin rakkolaastareita, menee vaan rahat hukkaan. On olemassa myös deodoranttimainen viilentävä tuote jaloille, jolla saa hierottua jalkapohjia ja tuotteen vaahto viilentää jalkaa, joka helpottaa myös kipua samalla. Se on todella mielenkiintoinen uutuus viime vuodelta ja toimii pitkän päivän jälkeen, lähtee jalkojen kuumotus ja tykytys heti pois! Pääset tutustumaan tuotteeseen tämän jalkojen hyvinvointiin liittyvän postauksen kautta
  Compeed-rakkolaastari-korkokengilla-kavely 

Nahkakengät ovat pehmeämmät käytössä kuin keinomateriaalit, joten suosittelen aloittamaan korkokenkien käytön nahkaisilla kengillä. Nahka on paras materiaali ja hellävaraisempi jalalle, joten itselläkin tulee nykyään automaattisesti suosittua nahkakenkiä, sillä niissä jaksaa kävellä ja seisoa paljon pidempiä aikoja. Nahka myös hengittää, joten se on myös iso plussa korkokengissä. 

Kun käytät paljon korkokenkiä, niin kannattaa huolehtia jalkojen kunnosta hyvin. Kosteuta, hiero, painele jalkoja ja osta vaikkapa sellainen piikkipallo, jota voit pyörittää jalalla lattiaa vasten. Voit myös rullata vesipulloa edestakaisin jalkojen alla. Jalkahoidossa käyminen tekee myös hyvää, siellä jalat kosteutetaan kunnolla ja kovettumat raspataan pois. Paljon korkokenkiä käyttävillä jalkapohjan iho paksuuntuu herkästi päkiästä pieneltä alueelta ihan varpaiden juurelta. Sandaaleissa hoidetut jalat ovat huomattavasti kauniimmat kuin hoitamattomat. 

Viimeiseksi se kävelytyyli, pari mielenkiintoista asiaa kengistä ja mahdolliset mokat. Älä lampsi pitkin askelein, vaan ota mieluummin pienempiä askeleita. Korkokengät jalassa ei kannata kiirehtiä, vaikka joskus on pakko kulkea vauhdikkaammin. Jostain joskus vuosia sitten luin, että korkokengillä kävelemiseen optimaalinen askeleiden pituus olisi lantionleveys. Toinen hassu kenkäjuttu on myös se, että omille jaloille sopivan korkokengän korkeuden saisi selville niin, että istumalla penkillä ja nostamalla jalat polvien alta voisi mitata korkeuden. Kun jalat ovat käsien varassa ilmassa, niin rentouta jalkaterät, laske varpaat hallitusti maahan ja voilà - lattian ja kantapään väliin jäävä korkeus olisi optimaalisin koron korkeus sinulle. Korkokengillä kävellessä pitää muistaa, ettei kävele kantapäillä eikä varpailla vaan niin, että koron osuessa maahan jalkaterän tulisi seurata lähes välittömästi perässä. Tällainen kävelytyyli säästää myös kenkiä, eikä korkolappuja tarvitse uusia niin usein kuin kantapäillä kävellessä. 

Minna-Parikan-korkokengat

Jos joku epäilee tai arvostelee korkokengillä kävelyäsi alussa, niin älä missään nimessä anna periksi - ethän sinä voi oppia kävelemään korkokengillä, jos et niitä käytä aktiivisesti! Älä anna muiden nujertaa sinua ja haluasi opetella kävelemään korkokengillä - vain se, mitä itse olet asiasta mieltä on tärkeää. Jostain se on aloitettava ja voi sattua mokia, minullakin on kerran vähän liian suuri kenkä jäänyt korostaan kiinni kuramattoon kaupan eteisessä. Olen myös kerran vetänyt lipat yhdessä baarissa, kun lattia oli niin liukas ja jalassa juuri sellaiset korkokengät, joiden korkolappu oli muovia. Lisäksi nauroin niin, etten meinannut päästä itse ylös eli älä ota vakavasti, jos töppäät jotenkin! Yksi pahempikin moka on sattunut, mutta sitä en taida täällä kertoa. Älä mieti sitäkään, että oletko miestäsi pidempi korkokengät jalassa, siinä ei ole mitään epänormaalia tai pahaa. Normaalisti miehen itsetunto kyllä kestää sen, jos nainen on pidempi korot jalassa tai ilman. 

Minna-Parikka-Jezebel

Korkokengillä kävelyä ja niihin totuttelua voi tehdä alussa myös kotona, jos se tuntuu paremmalta ja näin saa kenkiin tuntumaa, sekä tottuu niissä kulkemiseen helpommin. Harjoittelun avulla korkokenkien käyttäminen alkaa sujua luonnostaan, eikä kenkiä tule enää ajateltua ollenkaan. Pääasia kävelyn kanssa on muistaa se, ettei kävele jalat levällään, polvet suorina, liian pitkillä askeleilla, kantapäillä tai päkiöillä vaan niin, että kanta menee ihan pikkiriikkisen aiemmin maahan kuin päkiä. Eli päkiä seuraa napakasti perässä, eikä jää jälkeen. Jos olet joskus harrastanut tanssia, niin tiedät mitä tarkoittaa joustavat polvet - polvia ei kannata "lukittaa" äärimmilleen, mutta ei myöskään kannata nostella polvia liikaa korkokengillä kävellessä. Sellainen hieno pieni ja hallittu jousto polviin, niin korkokengillä kävely sujuu hyvin. 

2 kommenttia:

  1. Täällä tämän toivepostauksen toivoja, moi! :) Kiitos, kun jaksoit kirjoitella tästä aiheesta. Tässä postauksessa oli kyllä monta hyvää uutta vinkkiä, joita en tiennyt. Esimerkiksi tuosta silkkisuihkeesta en ole koskaan kuullutkaan, joten se menee kyllä ostoslistalle ehdottomasti :)

    Eniten itseä jännittää ehkä juuri tuo liukastuminen julkisilla paikoilla, koska kun ei ole vielä ihan harjaantunein korkkareilla kävelijä, niin mokaaminen pelottaa erityisen paljon. Mutta ihana kuulla, että sinäkin olet selvinnyt näistä tilanteista :) Eli ehkä alan nyt keskittymään siihen ihanaan fiilikseen, mikä kauniiden korkkareiden käyttämisestä tulee sen sijaan, että pelkään koko ajan mokaamista.

    Ihanaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, että huomasit postauksen! <3 <3 Tottakai - tovi tässä meni, kun elämässä on niin paljon kaikkea muutakin, mutta onneksi huomasit postauksen vielä vaikka en ihan heti ehtinyt tätä kirjoittaa. Mie just tilasin itselleni kaksi purkkia lisää tätä silkkisuihketta, helpottaa elämää niin paljon. :D Muuta en sit tilannutkaan, mutta tilaajalahjana tuli meikkisivellinsetti kaupan päälle. Ei ollenkaan paha diili. :)

      Joo, mie kyllä muistan myös jotkut kerrat, kun tuntui että hävettää ihan sikana. Nykyään osaa jo onneksi nauraa, kuten tuosta yhdestä liukastumisesta huomaa ja nauratti kyllä kavereitakin, kun auttoivat miuta ylös. :D Mutta kannattaa vaihtaa kumiset korkolaput ja jos on muutenkin liukas pohja, niin tehdä pintaa saksilla siihen pohjaan tai laitattaa puolipohja. Puolipohja on kuminen ja suutarilla maksaa täälläpäin suomea noin 25 euroa tai alle. Eron huomaa nimittäin tosi selvästi varsinkin kauppojen lattioilla kävellessä ja sellaisissa ravintoloissa, joissa on tosi liukas laminaatti. :) On sit varmempi olo kävellä, kun tietää ettei kenkä tai korko luiskahda alta! Kuullostaa hyvältä, tsemppiä ja mahtava juttu, että tästä jäi vinkkiä siulle ja rohkeutta alkaa käyttämään korkokenkiä enemmän! <3

      Kiitos samoin myös sinulle!

      Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)