Yksi helppo keino takkien pesemiseen, sekä huoltamiseen on käyttää takit pesulassa, mutta monia kikkakolmosia löytyy myös vaatteiden huoltamiseen kotona! Eli mikäli olet tarkka rahoistasi ja haluat nähdä itse hieman vaivaa, niin tämä postaus on sinulle. Tässäpä pieni listaus erilaisia vinkkejä, mitä kannattaa tehdä ja miten huoltaa takkeja, jotka ovat eri materiaaleista tehtyjä. Vaatteiden huoltaminen on itselleni tuttua, sillä olen ammatiltani pukuompelija ja olen ollut vaatetusalalla töissä kohta 12 vuoden ajan - aina valmistumisesta asti.
Villakangastakkien peseminen ja raikastaminen kotona
Marseille- saippuaa voi joko hankaamalla liottaa veteen, vuolla siitä hiutaleita lämpimään veteen tai hangata suoraan kosteaan vaatteeseen. Yleensä takkeja pestessä kastelen ensin takin kauttaaltaan tai laitan saaviin väljässä vedessä. Hankaan Marseille- saippuaa erityisesti takkien kauluksiin ja kainaloihin, jonka jälkeen pesen takin kunnolla käsin tai koneessa pesumerkinnöistä ja materiaaleista riippuen. Vaihda käsinpesun jälkeen vesi ja huuhtele takkia niin kauan, kunnes siitä puristaessa irtoava vesi on kirkasta ja saippuatonta.
Laita takki kylpypyyhkeen päälle kylppärin lattialla ja rullaa takki pyyhkeen sisään. Puristele vettä varoen pois. Takin (ja käytettävän pyyhkeen) imukyvystä ja koosta riippuen voi olla, että tarvitset parikin pyyhettä tähän hommaan. Takit kannattaa kuivata laa'assa, jonka itse teen pyykkitelineen päällä, johon olen laittanut pyyhkeen alle, ettei takkiin tule raitamaisia painaumia. Laakakuivaus on paras tapa, sillä kostea takki painaa enemmän ja suoraan henkarille laittaessa todennäköisesti takki venyy muun muassa olkapäistä. Kaulus kannattaa muotoilla kosteana, kuten muutkin tarvittavat kohdat pesun jälkeen (esim. hihansuut, olkasaumat, tampit, helma, taskujen läpät), jottei takkia tarvitse välttämättä vielä silittää tai höyryttää pesun jäljiltä. Käännä takki laakakuivatessa välillä toisinpäin ja laita takki takaisin henkarille vasta sitten, kun se on kokonaan kuiva.
Mikäli selkeää likaa ei näy, niin villakangastakin voi raikastaa tuulettamalla ulkona ja freesata henkarillaan suihkutilassa kuuman suihkun jälkeen, jolloin kostea hyöry avaa villakuituja ja takki raikastuu kuin itsestään. Villa on antibakteerinen kuitu eli se hylkii likaa, jonka lisäksi villakuitu palautuu kosteahkossa ja lämpimässä tilassa.
Nahkatakkien puhdistaminen ja huoltaminen
Nahkatakkeja varmaan aika moni muukin käyttää myös keväällä, mutta niiden huoltaminen kannattaa siitä huolimatta tehdä keväisin ja syksyisin, jos käytät nahkatakkeja myös talvella. Näin nahka pysyy notkeana, puhtaana ja kestää Suomen vaihtelevia olosuhteita paremmin. Nahalle kannattaa hankkia omat hoitotuotteet, erityisesti puhdistus- ja hoitovoide on hyvä olla, jonka lisäksi kannattaa hankkia myös suihkutettava kosteussuihke, joka lisätään viimeiseksi. Nahkatakin vuorin olen itse pessyt käsin Marseille- saippuaa apuna käyttäen ja varmistanut, ettei nahka kostu liikaa. Älä kuitenkaan kuivata nahkatakkia auringossa tai lämmönlähteen äärellä, kuten uunin edessä tai sähköpatterin lähellä, sillä nahka kovettuu ja halkeilee kuivuessaan liikaa.
Tahrat ja tummumat voi pyyhkiä kostealla liinalla, tarvittaessa pyöräytä nihkeää liinaa Marseille- saippuassa ja poista tahra sen avulla. Pyyhkäise saippua pois puhtaalla veteen kostutetulla liinalla. Anna takin kuivua kokonaan ja käsittele takki hoitovoiteella. Vuorokauden kuluttua lisää päälle kosteussuoja spray- pullosta, kun hoitovoide on varmasti imeytynyt kokonaan. Hoitovoiteen ohje kannattaa myös lukea, sillä osa tulee myös ns. kiillottaa noin vuorokauden kuluttua käsittelystä. Nämä ohjeet toimivat myös nahkaisille ajovarusteille.
Nappien ompelu kestävästi, takkien paikkaaminen ja korjaaminen
Napit kannattaa takkien kohdalla materiaalista riippuen ommella taustanappien kanssa, sillä taustanappi ehkäisee kankaan repeämistä, jos nappi jää kiinni johonkin. Usein takeissa napit ovat aika heikosti kiinni ommellut, eikä napituskone päättele ommelta samalla tavalla kuin miten käsinommellessa saat pääteltyä. Käsinommeltu nappi kestää hyvin, eikä katoa irrotessaan, kun se on oikein ommeltu. Taustanapin lisäksi päällimmäisen napin alle tehdään kahdeksikon muotoon ns. jalka ja ommel, joka pitää napin varmasti paikallaan, mutta mikäli nappi sattuu irtoamaan, se jää langoista roikkumaan.
Päältäpäin nappia katsoessa viet lankaa neulan avulla napin ompeleiden välistä kahdeksikon muodossa ja kun nappi on tukevasti kiinni, niin päättele ja vie lanka neulan avulla kankaiden välistä. Ota pari kuitulankaa väliin tekemällä pieni pisto taaksepäin langan ulostulokohdasta, toista ja vie uudestaan neulaa kankaiden välistä, jonka jälkeen voit leikata ylijäävän langan irti. Tämä päättelytapa ei päästä pääteltyä ommelta karkaamaan ja tätä lankojen päättelykeinoa käytetään yleisesti ateljee- ompelussa myös edestakaisen tikkauksen sijasta. Vähän työläämpi, mutta kestää todella hyvin ja näin saa yhtenäisen tikin ilman edestakaisia ompeleita.
Parsiessa alle kannattaa laittaa vahvaa kangasta (haperommalle kankaalle myös kiinnisilitettävä tukikangas) ja parsia kankaan sidoksen mukaisesti, että kohdasta tulisi mahdollisimman huomaamaton. Käytä tarvittaessa useampaa eri väristä lankaa (esim. farkkutakit). Tykkään laittaa itse parsinnan päälle vielä päällipaikan, että jälki on siistimmän näköistä, mutta kaikissa vaatteissa se ei ole niin oleellista ja useimmiten parsinta uppoaa hyvin tekstiilin pintaan. Joskus voi laittaa myös ensin nurjalle päällipaikan ja oikealle puolelle ihan hieman suuremman päällipaikan, jotta myös sisäpuoli on siisti.
Takista hienhaju pois?
Tahrojen poistaminen takista
Käy tsekkaamassa vinkit myös kenkien, vaatteiden, vetoketjujen ja laukkujen huoltoon näistä postauksista;
Kenkien huolto - milloin viedä kengät suutarille ja mitä voit tehdä jo kotona?
Kenkäjoulukalenteri, Luukku 25 / Kenkien (ja takkien) vetoketjun korjaaminen
Toivepostaus; Neuleiden ja villakangastakkien huolto
Toivepostaus; Neuleiden ja villakangastakkien huolto
Kiitos vinkeistä! Talvi näyttäisi koputtelevan taas ovella, et hetki vielä ennen kuin malttaa täysin siirtyä kevätvaatteeisiin.
VastaaPoistaJa kiva kun laitoit linkin vetoketjun korjauksesta. Yhdet saappaat yritän vielä korjailla ennen kuin edessä on vetoketjun vaihto. 🙂
Kiitos Pihla! <3 Joo, pääsi vähän yllättämään, kun yhtäkkiä sataa lunta yhtä paljon kuin jouluna. :D Mutta ihan tässä lähiaikoina pääsee laittamaan talvitakit sivuun ja ottamaan kevyemmät takit käyttöön. Saappaiden vetskareita saa aika helposti korjattua, mukava että oli ajankohtainen vinkki! :)
PoistaMeillä aina meinaa tuo talvitakkien pesu ja säilöön laittaminen viivästyä. Minulla on käytössä paljon untuvatakkeja, ja senkin takia hieman arkailen niiden pesua. Pesulapalveluun varmasti lähtevät ne, ennenkuin on takeille taas käyttöä. https://www.pesulasanikaarina.fi/
VastaaPoistaJoo, sama oli itselläkin aiemmin, mutta nyt viimeisten vuosien aikana olen pitänyt tästä paremmin huolta, niin on helpompi syksyllä ottaa takit esille ja käyttöön ilman putsaamista. :) Untuvatakit ovat kyllä todella herkkiä ja varsinkin vaaleimmat sävyt, koska joskus untuva voi tahrata pintaa kastuessaan ja jättää keltaisia länttejä, jos pesee vedellä kotona. Pesulapalveluista on onneksi aina apua, jos ei itse halua pestä ja esimerkiksi silkkivaatteet ovat kuin uusia pesulan jälkeen! ^^
Poista