Jokainen, joka on seurannut blogiani jo pidempään tietää, että en shoppaile uusia vaatteita jatkuvasti. Suurimman osan uusista vaatteistani teen itse alusta loppuun tai muokkaan jo ennestään vaatehuoneessa olevista vaatteista. Muutamia hankintoja tulee vuosittain tehtyä muilta, esimerkiksi tänä vuonna tilasin ompelija- kollegalta pari vaatetta afrikkalaishenkisillä kuoseilla ja tilaan tällä viikolla yhden takin kotimaiselta brändiltä. Yhtä hametta mietin myös, mutta se ei sovi pituudeltaan tyyliini, vaan sitä pitäisi lyhentää - harkinnassa siis on.
T- paita - Femme Luxe
Nahkahame - Rokita
Korkokengät - Minna Parikka
Kaulakoru - HexAsylum
Korvakorut - Piikoski
Käsilaukku - Furla
Hauskaa ja tavallaan myös kamalaa, miten eri tavalla suhtautuu muotiin, tavaroihin ja hankintoihin nykyään, kun taas kymmenen vuotta sitten tuli ostohuumassa ostettua vähän kaikenlaista ja liikuin porukoissa, joissa oli normaalia heittää roskat ulos auton ikkunasta tai tyhjentää autosta (ja joskus jopa kodista) roskat tienposkeen. Kierrätyksestäkin oli asenne, että sillä ei ole mitään väliä ja kukaan muukaan ei kierrätä. Tämä on jotenkin ihan älytöntä näin jälkikäteen ajateltuna, kun jo 90- luvun lapsille on koulussa puhuttu kierrätyksestä, tehty kierrätys"haasteita" ja nykyään kierrätys on jo eskari- ikäisestä asti esillä! Helppoa on mennä joukon mukana, kun taas kyseenalaistaminen vaatii enemmän rohkeutta.
Millainen kuluttaja sinä olet? Nykyään harkitsen vähintään yön yli, yleensä jopa kuukauden ajan ennen hankinnan tekemistä, oli kyse sitten vaatteesta tai kodinkoneesta. Meillä kiinnitetään huomiota kierrättämiseen, sekä mahdollisimman pieneen ruokahävikkiin. Toivon, että olisin kuunnellut itseäni ja ajatuksiani jo paljon aiemmin. Tai oikeastaan kuunnellut ja nimenomaan tehnyt asioille jotain jo nuorempana. Kieltämättä myös vanhemmuus on herättänyt siihen, että millainen maailma esimerkiksi omalla lapsella tulee olemaan aikuisena?
Myös toinen omaa ajatusmaailmaa herättelevä asia tuli mieleen. Omaan kotiin muuttaessamme jouduimme myös siivoamaan edellisten omistajien jäljet tontilta - lasinsirut koko pihamaalta, maalipöntöt, muovipussit, hajuvedet, shampoopullot ja kaikki metsästä ja pihalta. Ainakin itseäni herätteli ajattelemaan vähän pidemmälle omaa ja muiden käytöstä, kun näiden lisäksi myös käyttökaivon kansi oli laho ja toinen kaivo oli kokonaan avoin ilman kantta. Meidän molempien isät onneksi auttoivat kaivonkansien kanssa ja ne saatiin suljettua pian sen jälkeen, kun muutimme tänne. Miksi luontoa ja pihoja pitää tuhoamalla tuhota?
Kuluttajana itse olen nykyään huomattavasti harkitsevampi ja tästä syystä huteja ostosten kanssa tulee todella harvoin. Eniten panostan materiaaleihin ja siihen, jotta materiaalit ja työn laatu ovat sen verran laadukkaat, että vaate on tarvittaessa korjattavissa. Kotimaisuudesta ja Euroopan sisällä tehdystä työstä tulee ehdottomasti aina plussaa, sillä kotimaassa ja Euroopan alueella ei ole samanlaista riskiä työntekijöiden ja lasten riistämisestä kuin maissa, joissa työtunnit ovat älyttömät ja silti palkalla ei voi elää normaalisti edes siellä kotimaassaan. Kukapa nyt määrittäisi normaalin, mutta minusta palkan tulee riittää vähintään kohtuullisissa olosuhteissa elämiseen, puhtaaseen veteen ja ruokaan. Varsinkin siinä vaiheessa, jos työskennellään kuusi päivää viikossa 10-14 tuntisia päiviä iästä riippumatta.
Itse arvotan nämä ylläolevat asiat korkealle, mutta ihan yhtälailla kuka tahansa voi pitää eri asioita tärkeämpinä kuin toisia. Joskus aiemminkin olen tästä maininnut, mutta on hyvä pohtia sitä mitkä asiat itsellesi merkitsevät eniten ja mitkä asiat eivät ole niin tärkeitä. Kukaan ei voi olla täydellinen kaikessa, eikä kenenkään tarvitse tehdä kaikkia vastuullisia valintoja yksin, mutta jos oma tärkeysjärjestys on selvä, niin on helpompaa tehdä parempia valintoja ja tekoja omassa arjessaan. Sekin on jo jotain!
En todellakaan sano sitä, ettei saisi kuluttaa ja ostella kivoja asioita vaan sitä, että mieti tarkemmin mitä teet ja miksi teet. Mieti, mitä haluat tukea ja mihin panostaa - kotimaista vai ulkomaista? Eurooppalaista? Mieti, kestääkö tuote tai vaate? Saako tekijä palkan? Onko käyttöikä tärkeä vai meneekö muut arvot sen edelle? Onko sitä mahdollista korjata myöhemmin vai onko laatu niin huonoa, että rikki mennessään se on lopullisesti rikki? Tuoko se asia sinulle iloa myös myöhemmin, eikä pelkästään ostohetkellä?
Kuluttaminen on se, mikä pitää pyörät pyörimässä tässä maailmassa taloudellisesti ja auttaa säilyttämään työpaikkoja, mutta kuluttaa voi myös vähän fiksummin budjetista huolimatta. Yritän elää niin, että myös tuleville sukupolville olisi mahdollisimman hyvä ja puhdas maailma elettävänä eri sukupolvien kulutusjuhlien jäljiltä. Aina sanotaan, että on hyvä elää hetkessä, mutta siihen pitäisi lisätä, että on hyvä elää hetkessä muut huomioiden. Maailma ei ole pelkästään yhden ihmisen, sukupolven tai vastaavan pienen ryhmän, vaan täällä elää aika paljon muitakin ihmisiä ja eläimiä. Tämä asia olisi hyvä muistaa, vaikka ne omat asiat ja ongelmat tuntuisivatkin maailman tärkeimmiltä. Aina voi pyrkiä parempaan ja kestävämpään kuluttamiseen, vaikka pienin askelin.
Jälleen kerran ihan asiatekstiä! Itse olen myös alkanut miettiä enemmän ja enemmän näitä asioita, uskoisin että mitä vanhemmaksi sitä tulee, niin sitä enemmän alkaa miettimään omaa kuluttamistaan ja kierrätyksen tärkeyttä. Kukaan ei voi tosiaan tehdä kaikkea, mutta jo muutamatkin asiat auttaa :)
VastaaPoistaMulla on itselläni ihan järkyttävät omantunnontuskat nykyään meidän biojätemäärästä. Siis ennen ei ole sitä tullut paljoa mitään, mutta nyt kun taloudessa on pieni lapsi, joka ei esimerkiksi hampaiden kasvun takia sitten syökään välillä, kun ei maistu. Ja vaikka kuinka yrittää tehdä pienen annoksen, niin sitä jää :D Välillä sitä toki itse syö loput, mutta minä enkä mies, kumpikaan meistä ei oikein osaa syödä toisen "rippeitä". Mä oon kovasti alkanut harjoittelemaan tähän :')
Kauniita kuvia jälleen, tuo paita aivan ihana ja sitä kun on nähnyt sun asuissa, niin oon alkanut tykästymään kovasti ja haluaisin itsekin jonkin printti t-paidan :D Onhan mulla Leviksen t-paitoja pari kappaletta, mutta ei oo mustavalkoista. Se ois aika ajaton ja yhdistyy monen alaosan kanssa hyvin!
Kiitos paljon Kata, ihanan pitkä kommentti! <3 Kyllä ja itselläni myös vanhemmuus herätteli ajattelemaan, että onko tässä ihan oikeasti mitään järkeä ja kierrättämisen tullessa arkeen se muoviroskan määrä järkytti. Muovia on myös hankala vähentää, kun melkein kaikki on pakattu muoviin...
PoistaLapsen kanssa tosiaan jää sitä ylimääräistä biojätettä, onko teillä taloyhtiössä mahdollisuutta kierrättää biojätettä? Jos on, niin Ikeasta saa hyviä pieniä biojäteastioita, joissa on tiivis kansi. Meillä poika tykkää eniten tuoreesta just valmistuneesta ruoasta, ei mikrossa lämmitetystä, mutta aika hyvin osaa arvioida minkä verran hän syö ja mitä syö. :) Helpottuu, kun pieni kasvaa vähän isommaksi. <3 Ruokahävikkiin onneksi voi muuten vaikuttaa, mut se on vähän haastavaa noin pienen kanssa vielä!
Kiitos, ihana kuulla! <3 Tää paita on kyllä ollut mahtava, on mukava päällä ja yksinkertainen. Sopii moneen asuun kuten näkyy, mutta on kyllä nukkainen kuin mikä, mutta mitäpä muuta viskoositrikoolta voisi odottaa. Printtipaitoja on btw alkanut näkyä nyt myös muotilehdissä ja katumuodissa! :D