sunnuntai 29. lokakuuta 2023

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota talvipukeutumisessa?

Millaisia vaate- ja kenkävalintoja kannattaa tehdä, jos haluaa pukeutua lämpimästi? Tähän paras vastaus on se, että valitset ne materiaalien perusteella. Materiaaleilla on todella suuri merkitys siinä, kuinka lämmin vaate on päällä myös syksyn ja talven mittaan. Materiaalilla on väliä myös silloin, jos haluaa käyttää ensisijaisesti hengittäviä materiaaleja hiostavan akryylin ja polyesterin sijaan. Hyvänä kakkosena tulee lämpökerrokset. Tällöin vaatteet lämmittävät ilmataskujen avulla eli mitä enemmän materiaalissa (=kankaan kuitujen välissä) ja/ tai kerrosten välissä on ilmaa, sitä lämpimämpi vaate tai asukokonaisuus on päällä. Kuulostaa yksinkertaiselta, eikö? 
  

Lyhyt huppari - Rokita
Pellavamekko - Esmara by Lidl
Laukku - Marimekko
Korkokengät - Minna Parikka
Sukkahousut - Snag Tights


Tästä syystä villa lämmittää myös silloin, kun se on kosteaa. Villakuitu on nimittäin kiharaista ja ilmavaa, joten villapaidoissa, villakangastakeissa ja muissa villatuotteissa on paljon ilmataskuja välissä. Ilmataskuja syntyy myös silloin, kun puet vaatteita useamman kerroksen päällekkäin. 

Jos verrataan vaikka harjattua puuvillacollegea harjaamattomaan, niin ero on ihan selvä. Puuvillacollege, jossa sisäpuoli on harjattu eli pörröisempi, on paljon lämpimämpi päällä kuin harjaamaton ja sisäpinnaltaan sileä puuvillacollege. Harjattu puuvillacollege tuntuu myös lämpimämmältä päällä kuin polyesteri tai muu tekokuitupohjainen materiaali. Esimerkiksi scubakankainen huppari tuntuu ihoa vasten kylmältä vuodenajasta riippumatta, mutta puuvillainen huppari lämmittää ja hengittää. Mitä materiaaleja sinun kannattaa siis suosia talvipukeutumisessa? 


Sisävaatteet 


Sisävaatteissa kannattaa suosia luonnonmateriaaleja kuten puuvillaa, pellavaa, villaa ja nahkaa. Silkki on lämmin kuitu, mutta yleensä se on kankaana niin sileää tai ohutta, että talvipukeutumisessa kannattaa suosia ensin mainittuja materiaaleja. Myös osa muuntokuiduista on lämpimiä ja yksi hyvä esimerkki siitä on viskoosi. Viskoositrikoo tuntuu lämpimältä päällä, mutta puukuituna nukkaantuu huomattavasti herkemmin kuin puuvillatrikoo. Pellava taas rypistyy herkästi, mutta lämmittää talvella ja tuntuu viileältä kesällä. Talvella polyesterivaatteet tuntuvat kylmiltä päällä, jonka lisäksi ne liimautuvat ihoon kiinni sähköistyessään pakkasella. 


Jos nahka sopii tyyliisi, niin se on materiaalina ihanteellinen talvella. Nahka pitää lämpöä todella hyvin, koska kehon lämpö pysyy nahassa aika pitkään, mutta silti nahka hengittää päällä, eikä tunnu tukalalta muovipussilta. Nahkaiset vaatteet eivät ole pelkästään rock- henkisiä, vaan valikoimasta löytyy muun muassa klassisia kynähameita, A- linjaisia hameita ja minihameita joko nappa- tai mokkanahkaisina. Nahka mielletään rohkeaksi materiaaliksi, mutta se on loistava pari myös hillitympään tyyliin, jos asustat sen oikein! Esimerkiksi neulepaidan kanssa hame sopii todella hyvin ja miksei nahkahametta voisi yhdistää rennommin väljän hupparin tai rentojen kenkien kanssa? Väri- ja materiaalivalinnoilla on väliä siinä, että näyttääkö nahkavaate liian rock- henkiseltä vai sopiiko se ajattomaan tyyliin. 

Sisävaatteiden kerrostamisessa kannattaa miettiä, että onko sinulla yleensä kuuma vai kylmä sisätiloissa talvella? Minulla on yleisesti ottaen aina kuuma, joten pukeudun hyvin usein kuvissa näkyvän asun tyyliin, jolloin kerroksia on helppo ottaa pois sisälle tullessa. Käytännössä en siis ikinä laita kahta hihallista paitaa päällekkäin. Sen sijaan puen joko topin ja sen päälle pitkähihaisen puseron tai hihattoman vaatteen ja sen päälle hupparin tai neuletakin, jonka saa nopeasti pois päältä. 


Vilukissan taas kannattaa suosia villaa muiden luonnonkuitujen kaverina. Villaa tuotteessa kannattaa olla 80-100%, tutustu muun muassa alpakanvillaisiin tuotteisiin ja mulesing free- merinovillaan. Vältä varsinkin akryylia, sillä se ei lämmitä, vaikka tuntuu hiostavalta päällä. Akryyli on ennemminkin kylmänhiostava. Sen lisäksi akryyli nukkaantuu todella herkästi ja näkyy isoina nyppyinä vaatteen pinnalla. Rahat menevät hukkaan akryylisten neuleiden kanssa. Pieni määrä polyesteria neuleessa ei haittaa, sillä se parantaa villan kestävyyttä ja vähentää villan nukkaantumista. Siitä huolimatta villavaatteet ovat parhaimmillaan 100 prosenttisina, jolloin ne tuntuvat hengittäviltä päällä.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä enemmän kerrostat ja mitä "huokoisempi" materiaali, sitä lämpimämpi sinulla on. Toinen ohjenuora on se, että jos vaate sisältää todella pienen määrän villaa tai ei ollenkaan villaa, niin se ei ole villapaita, eikä villakangastakki! Vinkiksi vielä, jos 100% villapaitaa on vaikea löytää - tsekkaa miesten osastot. Miesten paidoista löytyy helpommin 100% villaa ja 100% puuvillaa olevia neuleita, jotka ovat usein halvempia kuin naisten vastaavat. 


Ulkovaatteet


Tästä päästäänkin villakangastakkeihin, joihin pätee sama sääntö - varmista, että takissa on 80-100% villaa. Tässä kannattaa olla tarkkana, sillä kaupat myyvät "villakangastakkeja" ja "villapaitoja", jotka ovat joko täysin tai lähes täysin muovia villan sijaan. Vilukissan kannattaa suosia villakangastakkeja, joissa on sisällä villavatiini, joka on käytännössä välivuorina takin miehustan (=takin ulommainen pinta) ja vuorin sisällä. Villavatiini on useimmiten villasta ja viskoosista tehtyä ilmavaa neuletta tai kangasta, joka pitää tuulen ulkona ja lämmön takin sisällä. Tuntumaltaan villavatiini on pehmeää, vähän höttöistä ja taipuisaa, polyesterihuopa on sen sijaan jäykkää ja kovahkoa. Älä osta tuota jälkimmäistä.  

Hyvin valmistettu villakangastakki on usein lämpimämpi kuin tekniset toppavaatteet, mutta valinta kannattaa tehdä käyttötarkoituksen mukaan. Olen itse tykännyt viskoosisatiinivuorista talvitakeissa, sillä se ei sähköisty ja on asetaattivuoria paksumpi. Viskoosivuori on lämmin nahkatakeissa ja villakangastakeissa, joten vaikka se nukkaantuu ajan kanssa, niin se on todella mukava päällä. Viskoosisatiini on muilta osin kestävä vaihtoehto, koska materiaali on paksuhkoa ja tiivistä muihin vuorikankaisiin nähden. 


Asusteissa kannattaa suosia villaa samoin perustein. Esimerkiksi näissä kuvissa näkyvän huivin anoppini teki alpakanvillasta ja läpikuultavuudestaan huolimatta huivi lämmittää hyvin. Rakastan tätä huivia - malli on täydellinen! Tällä huivilla on pituutta niin paljon, että saan kiedottua tämän monella eri tavalla. Pituus riittää kaulan lisäksi suojaamaan tarvittaessa myös korvia ja kasvoja viimalta, sillä tämä on keskeltä hieman leveämpi. Kannattaa huomioida huivin pituus talvipukeutumisessa, sillä joskus säät yllättävät ja viimassa tarvitseekin enemmän suojaa kuin voisi kotoa lähtiessään luulla. 

Hanskoissa villa ja nahka toimivat hyvin. Nahkahanskat pitävät lämpöä paremmin sisällä, mutta myös lapasilla pärjää Suomen oloissa. Käytän yleensä lapasia, sillä en ole vielä löytänyt tyylikkäitä nahkahanskoja, jotka olisivat laadukkaat ja hyvällä vuorilla varustetut. Olisi ihanaa löytää sellaiset vastuullisesti valmistettuina! Nahkahanskoista sormikkaat ovat tyylikkäämmät kuin nahkarukkaset, mutta yleisesti ottaen lapaset ovat malliltaan lämpimämmät sormien ollessa vierekkäin. 


Kengät


Tottakai myös kengillä on väliä! Kengissä lämpöön vaikuttaa muun muassa materiaali (myös vuorin), mahdolliset pohjalliset, pohjan paksuus ja materiaali. Ohut pohja päästää kylmyyden helpommin varpaisiin, kun taas paksummat pohjat eivät päästä kylmyyttä suoraan kengän sisälle. Muovinen pohja on kylmempi ja liukkaampi kuin kuminen pohja. Myös kengissä nahka on lämpimin materiaali, jos kengän vuorikin on nahkaa. Jos nahkakengän vuori on keinonahkaa tai tekstiiliä, niin voin kokemuksesta kertoa, että ne eivät ole lähellekään yhtä lämpimät. Ei lähellekään. Yhdet sellaiset maiharit minulla on, mutta kovilla pakkasilla ne ovat todella kylmät jalassa verrattuna nahkaisiin kenkiin, joissa myös sisäpuoli on nahkaa. Talvikengissä kannattaa panostaa materiaaleihin. 

Nahka mukautuu kehon lämmön vaikutuksesta, jolloin kengät muotoutuvat juuri omaan jalkaan sopiviksi. Jos et käytä nahkaa arvojesi takia, niin kiinnittäisin kengissä huomion kumiseen paksuun pohjaan ja sisämateriaalin "ilmataskuihin" eli vuorin paksuuteen, materiaaliin sekä pörröisyyteen. Keinomateriaalista tehtyihin kenkiin kannattaa ostaa villapohjalliset ja varmistaa varpaille riittävä tila, etteivät ne palellu. 


Kaupoissa ja suutareilla on saatavilla esimerkiksi tiiviiksi "huovutetut" villapohjalliset, tuuheammat lampaanvillapohjalliset tai villapohjalliset foliopinnoituksella. Viimeksi mainittujen pohjallisten toisella puolella on foliomainen pinta, joka estää lämmön haihtumisen ja kylmyyden pääsyn pohjan kautta kenkään. Useimpia pohjallisia voi tarvittaessa leikata sopiviksi. Froteisia pohjallisia kumisella pohjalla on myös valikoimissa, mutta niitä käyttäisin silloin, jos kenkä tuntuu liian kovalta jalkaa vasten. Lämpöä ajatellen nuo villaiset ja varsinkin foliopinnalla varustetut ovat paremmat. Vilukissalle loistava valinta! Foliopintaiset villapohjalliset olivat nimittäin itselleni liikaa maihareissa, pakkasilla jaloille tuli aivan liian kuuma.

Mukavaa viikkoa sinulle, toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. 

Muista tsekata myös edellinen postaus neulehameesta ja ota blogi seurantaan täällä

6 kommenttia:

  1. Otan tämän postauksen mukaan kun lähden seuraavan kerran etsimään neuletta itselleni! :D turhauduin lopullisesti nimittäin 100% akryyliä oleviin "neuleisiin", ei ollut kiva muuttua päivän mittaa Pikachuksi ja joka pesun jälkeen ne menivät vain karheammiksi ja karheammiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, ihana kuulla! :D <3 Joo, akryyli on vihonviimeinen neuleiden kanssa ja vie vaan rahat. :( En ymmärrä, miten on edes voitu päättää tuollaisen materiaalin käytöstä vaatteissa, jossa ei oikeastaan ole mitään hyviä ominaisuuksia ja joka nukkaantuu todella suurilla nypyillä. :D Eli on epäsiistin näköinenkin vielä, eikä niitä pienen hiiren kokoisia nyppyjä ole edes helppo irroittaa neuleen pinnasta. :D Huhhuh, onneksi on parempiakin materiaaleja tarjolla!

      Poista
  2. Mahtavan informatiivinen postaus! Huvittaa just tuo, että monissa kaupoissa tai kirppiksillä neuleita myydään nimellä villapaita, villatakki tms, ja sitten materiaali on jotain 100% akryylia. Tulin itse materiaalitietoisemmaksi vasta myöhemmällä iällä, mutta nyt en vaihtaisi mun villavaatteita mihinkään ♥ Täytyy hommata talveksi myös lisää merinosukkiksia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! ❤️ Ihan mahtavaa palautetta, kiitän. Joo, siis voi luoja mikä työmaa on löytää valkoista tai sinistä nahkatakkia Tisesta, kun kaikki takit ovatkin olleet tekonahkaa mistä oon materiaalia kysynyt. :DD Turhauttaa, kun etsii nahkatakkia, ei keinonahkatakkia. Villa on ihana materiaali, en vaihtaisi mihinkään. Tähän on syytä kiinnittää huomiota, sillä tiedän useammankin ihmisen, joita viluttaa aina ja silti vaatteet ovat aina muovia, vaikka parempia matskuja olisi saatavilla.

      En tiedä muistatko, mutta joitain vuosia sitten oli suosituimmissa blogeissa yhteistyönä erään yrityksen uuden talvimalliston mainoksia ja just mainostivat villalla, lämpivyydellä ja Suomen oloihin sopivina vaatteina. Selvisi sit yrityksen verkkosivuilta, et tuote missä oli eniten villaa, sisälsi sitä vaivaiset 14%!! Järkyttävää miten harhaanjohtavaa mainontaa, vaikka villaa oli noin vähän tuotteessa missä sitä oli eniten. 🙄

      Merinosukkikset ovat myös omalla ostoslistalla ja haluaisin myös villamekon, sekä villahameen talveksi! 👌🏻

      Poista
  3. Kiitos hyvistä vinkeistä! Olen todellakin löytänyt villapaidat ja sellainen nytkin lämmittämässä. Kouluaikoina käytin sähköisiä paitoja, kunnon muovit siis oli päällä ja aina oli kylmä ja sähköiskut vaan lentelivät. Pikkaisen joutuu panostamaan rahallisesti kunnon vaatteeseen, mutta huomannut niiden myös kestävän vuodesta toiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että näistä on hyötyä! ❤️ Parasta palautetta mitä tästä blogin kirjoittamisesta voi saada. Ai kamala, muistan itsekin muutamat halppisneuleet mitä käytin ennen ja aivan älyttömän sähköisiä, kylmän hiostavia ja nukkaisia olivat. Huhhuh. Nykyisin kelpuutan vain puuvillaiset ja villaiset neuleet! Käyttöikä on ihan eri laadukkaalla villaneuleella, kun vertaa noihin halvempiin ja helposti nukkaantuviin. Vähemmän on enemmän, Suomen talvessa oikeat villaneuleet ovat ihan must. 🤗

      Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)