Oletko koskaan miettinyt, kuinka vastuullisista vaatteista päivän asusi koostuu? Mitkä vaatteista ovat vastuullisia ja millä tavalla? Onko asussa jotain, joka ei ole vastuullista nähnytkään? Katsotaan tässä asupostauksessa tarkemmin, mikä asussani on vastuullista ja millä tavalla! Tähän kokonaisuuteen yhdistin maiharit minihameen kanssa, se tuntui päivään sopivalta yhdistelmältä. Yhtenä päivänä pakkasta oli vain kymmenen astetta, joten oli pakko kaivaa kaapista nahkatakki päälle - itsetehty tietenkin.
Nahkatakki - Rokita
Paita - Urban Classics
Minihame - Link (kirppislöytö)
Sukkahousut - Snag Tights
Maiharit - Vamsko
Kaulakoru - Inka Ruska
Laukku - Marimekko
Tähän asuun valitsin pitkästä aikaa matalat kengät. Vamskon vaaleanpunaiset maiharit ovat supersöpöt, mutta väriltään todella herkät! Näissä on kuitenkin rouhea kuminen pohja, joka sopii talvikeleille loistavasti. Myös maihareiden malli on tyyliltään rouhea. Loppujen lopuksi aika maskuliininen paksuine pohjineen. Vaaleanpunaisesta väristä huolimatta maihareiden ulkomuoto tuo muotoilullaan kivasti vastapainoa minihameelle. Kukkakuvioinen hame on printiltään ja malliltaan aika tyttömäinen.
Vamsko on kotimainen vastuullinen brändi, joka käytti valmistuksessaan pieniä eurooppalaisia perheomisteisia tehtaita ja mallistoissa kenkiä oli vain rajattu määrä. Harmikseni Vamsko lopetti tänä talvena, mutta ehdin ostaa viime vuonna heiltä vielä toisen kenkäparin näiden lisäksi. Ostin nimittäin aivan ihanat metallinhohtoiset siniset saappaat, jotka eivät ole vielä näkyneet asukuvissakaan. Sileäpohjaiset siniset saappaat ovat aivan liian liukkaat talvella, joten suutari saa laittaa niihin järeämmät talvipohjat.
Minusta kengät ovat sellainen asuste, että niihin kannattaa panostaa ja ostaa mahdollisimman laadukkaat, ettei tarvitse joka vuosi ostaa uusia kenkiä hajonneiden tilalle. Laatu siis ennen kaikkea! Vamsko käytti kengissään kromitonta nahkaa, joka syntyi lihatuotannon sivutuotteena. Pienillä tehtailla nahasta valmistettiin laadukkaita nahkakenkiä pieniä yksityiskohtia myöten.
Nahkatakki on itse ommeltu ja suunniteltu. Käytin nahkatakissa kotimaisen Ahlskog Tanneryn helmiäispinnoitettua nahkaa. Olen kyseisellä tehtaalla vieraillut ja heidän toimintansa on niin vastuullista kuin vain voi nahkateollisuudessa olla. Heidän tehtaallaan on muun muassa oma vedenpuhdistamo, joka puhdistaa veden lähes juomakelpoiseksi, ennen kuin se lähtee jätevedenpuhdistamolle. Nahkaa on saatavilla rajoitettu määrä ja nahan käsittelystä ylijäävä aines kierrätetään.
Yksi suurimmista ongelmista nahan tuotannossa on ympäristöön ja vesistöön päätyvät kromit ja kemikaalit, mutta siitä ei ole pelkoa kotimaisen nahkatehtaan kanssa! Muissa maissa saisivat ottaa Suomesta mallia, miten asiat voi tehdä vastuullisemmin tuhoamatta ympäristöä. Voit käydä lukemassa lisää vierailustani Ahlskog Tannerylla tämän linkin kautta.
Entäs asun kolmas nahkainen asia, Marimekon Karla- olkalaukku? Marimekolla on kovia tavoitteita liiketoiminnassaan vastuullisuuden osalta ja ehkä näkyvin osa kuluttajille on monimuotoisuuden ja tasa- arvon edistäminen. Vastuullisempaan suuntaan menevä Marimekko on muun muassa tiukentanut toimintaohjettaan ihmis- ja eläinoikeuksien osalta. Ihmisoikeuksien lisäksi he ovat määritelleet, mitä kemikaaleja tuotannossa saa käyttää ja mitä ei.
Tekstiilien ja nahan tuotannossa on tärkeää, etteivät kemikaalit pääse saastuttamaan luontoa ja vesistöä. Kemikaalit vaikuttavat myös työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen. EU:n alueella on onneksi säädeltyä mitä kemikaaleja saa tuotteessa olla ja minkä verran, ettei se ole ihmisille haitallista. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos tilaat paljon tavaraa EU:n ulkopuolelta ja varsinkin, jos tilaat lapsille vaatteita tai leluja.
Kaikkien Marimekon sopimusvalmistajien on sitouduttava noudattamaan toimintaohjeita. Yritys on myös alkanut myydä preloved- tuotteitaan Suomessa ja on kehitellyt kiertoa, jossa esimerkiksi trikoon leikkuuhukkaa hyödynnetään uusien tuotteiden valmistamisessa. Marimekolla on siis tulevaisuuden osalta tavoitteet selvillä ja osan tavoitteistaan vastuullisuuden osalta he ovat jo saavuttaneet muutaman vuoden etuajassa. Mikäli vastuullisuus Marimekon osalta kiinnostaa, niin suosittelen tutustumaan heidän Vastuullisuuskatsaukseensa.
Olisipa muuten mahtavaa olla mukana tekemässä vastuullisempaa vaateteollisuutta! Omalla tavallani ehkä olenkin, tosin tällä hetkellä vain blogin ja sosiaalisen median kautta. Vaateteollisuuden etiikasta ja vastuullisuudesta on hyvä puhua ja pitäisi puhua enemmän niin, että tieto olisi saavutettavissa myös heille, jotka eivät ole vaatetusalan ammattilaisia. Eli käytännössä jakaa tietoa ja infoa niin, että sen ymmärtää kuka vain!
Muut tämän asun asusteet ovat läheisten tai harrastajien neulomia, sekä kotimaisen yrityksen tuotantoa. Kaulahuivin virkatuilla kukilla sain anopilta lahjaksi vuosia sitten ja lapaset taitavat olla erään harrastajan neulomat, jolta tilasin kolmet lapaset tarpeeseen. Kaulakorun sain siskoltani lahjaksi, hän tietää mistä pidän! Kaulakoru on Inka Ruskan, kotimaisen pienyrittäjän ja taiteilijan käsialaa. Rakastan kettuja, tämäkin on niin suloinen kukkaseppeleensä kanssa.
Hame on muutaman euron kirppislöytö, josta ennakkoluuloista huolimatta tuli yksi käytetyimmistä hameistani. Hame sopii monen muun jo valmiiksi vaatekaapista löytyvän vaatteen ja asusteen kanssa yhteen. Minihame on myös mukava päällä, varsinkin väljän paidan kanssa puettuna. Second handina ostaminen tarpeeseen (vaikkakin alkuun pohdin, tuleeko käytettyä) on parempi kuin uuden hankinta, mutta muuten hame ei ole kovin vastuullinen. Toisaalta hame on Link- brändiltä, jota myytiin Seppälässä aikoinaan, joten hameen käyttöikä on varmasti jo hintansa ja mahdolliset epäeettiset valmistusolosuhteensa haukannut.
Paita on Urban Classicsin, jonka taustoista en itseasiassa tiedä paljoakaan. Sen verran tiedän, että brändiä myydään samoissa paikoissa kuin Adidasta, Nikea ja muita mainstream- brändejä. Hinnasta ja ostopaikasta päätellen sanoisin, että vaate ei ole kovin eettinen. Paidan osalta vastuullisimmat puolet taitavat olla, että tilasin sen Saksasta ja se on 100% puuvillaa. Käytännössä siis, että Euroopan alueelta on lyhyt toimitusmatka, raha jää Eurooppaan ja 100% puuvilla kestää yleensä hyvin käyttöä. Omalta osaltani voin sanoa, että 100% puuvillaa tulee myös käytettyä arkena, koska se on mukavaa päällä!
Sukkahousut sen sijaan ovat vastuullisen brändin valmistamat! Snag Tights sukkahousut ovat kestävät ja jokaisessa työvaiheessa huomioidaan muun muassa ihmisoikeudet ja elämiseen riittävä reilu palkka. Niiden lisäksi Snag Tights huomioi värjäysprosessin ympäristöystävällisyyden ja turvallisuuden työntekijöille. Heille tärkeisiin asioihin sisältyy myös muovittomuus, kierrätysmateriaalien hyödyntäminen, laaja kokovalikoima aitojen ihmisten mittoihin perustuen eli monimuotoisuuteen panostaminen, kuljetukset maata pitkin ja hiilineutraali tuotantoprosessi.
Suosittelen lämpimästi, Snagin sukkahousut ovat kestäviä ja todella mukavia päällä. Kahdesti olen tilannut heiltä sukkahousuja ja itseasiassa esimerkiksi tänä talvena en ole käyttänyt minkään muun valmistajan sukkiksia. Snag Tightsit ovat superhyviä sukkahousuja!
Tässä päivän asussa oli yllättävän paljon sellaisia vaatteita ja asusteita, mitkä itse luokittelisin vastuullisiksi. Ainakin joiltain osin. Näissä pitää kuitenkin huomioida se, että vaate tai asuste, joka minusta on vastuullinen ja oman arvojärjestykseni mukainen, ei välttämättä ole jonkun toisen mielestä vastuullinen. Vastuullisemmassa kuluttamisessa on ehkäpä tärkeintä se, että tietää mikä itselle on kaikkein tärkein osa- alue ja mistä taas voi joustaa. Pitää myös tietää, mistä ei halua joustaa.
Esimerkiksi nahkatuotteet ovat kiistanalaisia, mutta jos nahka tulee lihatuotannon sivutuotteena ja vapaana eläviltä eläimiltä tehotuotannon sijaan, niin itse arvotan sen muovia ja tekonahkaa vastuullisemmaksi. Tämä siitä syystä, että muuten nahka menee hukkaan ja yksi merkittävä tekijä on käyttöikä, joka aidolla nahalla on huomattavasti pidempi kuin pinnoitetuilla kankailla eli tekonahalla. Lisäksi nahka on lämpöarvoltaan huomattavasti parempi kuin muovi. Sitäkin pidän tärkeänä näin kylmässä maassa. Jonkun mielestä taas nahka on aina huonompi valinta kuin muovi, mutta juuri siksi pitää tietää millainen se oma "arvojärjestys" on ja tehdä valintansa sen mukaan.
Miten vastuullinen tämän päiväinen asusi on? Suositko vastuullisia brändejä pukeutumisessasi?
Olen aika myöhäisherännäinen vastuullisuuden ja ympäristöystävällisyyden kanssa, olen tilaillut kaikenmaailman krääsää ja kertakäyttöisiä riepuja mistä lie päin maailmaa aivan järjettömiä määriä. Juuri ennen korona-aikaa aloin pohtimaan tosissaan onko sellaisessa mitään järkeä; vaikka "säästin" suuria summia tilaamalla kaiken suoraan hikipajalta, silti käytin kauheasti rahaa kuukaudessa kaikkeen "ihan kivaan" aivan sumeilematta. Kun aloin käyttää rahani järkevämmin ja ostamaan laadukkaampia tuotteita, aloin pohtimaan vastuullisuuttakin.
VastaaPoistaPaljon olisi edelleen parantamisen varaa, mutta olen tyytyväinen kaikesta siitä miten olen kehittynyt vuosien varrella. Vaatteet on kyllä aina ollut se heikko kohtani, niitä on kiva ostaa ja suunnitella aina uusia asuja. Ehkä isoin muutos on se, että en osta enää tekonahkatakkeja mitä mulla oli joskus pahimmillaan aina neljä erilaista kaapissa. Ne eivät kestä pakkasta ja pinta alkaa murustua nopeasti saumojen kohdalta. Päätin muutama vuosi sitten viimeinkin panostaa ja hankin kaksi nahkarotsia (kesälle lyhyt ja kevyt, ympäri vuoden vähän ronskimpi ja paksumpi) ja kappas kummaa, ne menevät varmaan seuraavallekin polvelle jos pidän niistä hyvän huolen! Saman päätin tehdä maihareiden kanssa ja viskasin muovilärpäkkeet menemään ja hankin nahkaiset tilalle. Jännästi ei ole tarvinnut ostaa uusia vuoden välein :D
En tosin tiedä yhtään esimerkiksi näiden yksilöiden taustasta, niitä hankkiessa päätin että loppuu se jatkuva ostelu ja hankitaan sellaista mikä kestää aikaa. Se olisikin omalla kohdalla seuraava askel, koska ei kaikki "ekoteotkaan" ole välttämättä vastuullisia tai eettisiä :/
Olen sun blogin kautta tutustunut enemmän vastuullisuuteen ja nämä postaukset inspiroi aina pohtimaan aihetta lisää! :) kiitos paljon siitä!<3
Kiitos kommentista hurjan paljon - ihanaa, että otit aikaa kommentoimiseen! <3 Tunnistan niin hyvin myös tuon ostoshuuman ja ostoshulluuden, vähän kuin riippuvuus. Nuorempana miulla tuli sellainen, et ei hitto, että kerrankin on rahaa mitä voi käyttää ja saa itse päättää mihin sen käyttää. Tulen siis isosta perheestä, köyhemmästä sellaisesta, kun perheessä 8 henkilöä ja vain yksi työssäkäyvä vanhempi. Vähän iski itselle vauhtisokeus ja tingin muun muassa ruoasta, että voisin ostaa itselleni 70 euron housut :D Mutta joo, tuli välillä ostettua harkitsematta vähän sitä sun tätä ja välillä saatoin ostaa 4-6 kengät kuukaudessa, jos vaan oli varaa. Varsinkin surullisena ja tylsistyneenä selailin nettikauppoja ja kirppiksiä ihan tuntitolkulla.
PoistaSäästöön olisi kannattanut laittaa sen sijaan, niin rahastossa olisi kivasti kasvanut se vaatteisiin, meikkeihin, kenkiin, alkoholiin ja muuhun turhaan laitettu raha! :O Kyllähän niistä hetkeksi iloa ja onnea saa, mutta onnellisuus ja onnelliseksi koettu elämä ei ole riippuvainen materiasta millään tavalla, kunhan perustarpeet täyttyy. :) <3
Tekonahasta olen täysin samaa mieltä, ihan järjetöntä tuhlausta! Edes merkkilaukuissa tekonahka ei kestä, yksi sellainenkin löytyy kaapista. Kaikkein pahinta on, että sitä laukkua ei voi edes korjata järkevästi, vaan pitäisi purkaa melkein koko laukku, jos haluaisi laukusta siistin! Nahan kanssa sentään voi tarvittaessa lisätä paikkaa, hoitaa plankilla, öljyllä ja voiteilla, ettei pinta mene pilalle tai puhki, jolloin edes paikkaa ei tarvitse miettiä. Olen niiiiin onnellinen, että en maksanut tuosta merkkilaukusta alkuperäistä 300€ hintaa, vaan sain sen alesta 70 eurolla. :D Kengissä sama juttu - yleensä vuodessa menee pinta pilalle, jos ovat keinonahkaa. Minusta yhden kauden kestävät kengät maksavat liikaa, mieluummin maksan tuplat, että saan laadukkaammat kengät käyttöön useiksi vuosiksi.
Siulla on todella hyvä ajatus tässä, että vaikka et taustoja tiedä, niin silti hankit sellaista mikä kestää aikaa. Sekin on jo pieni ekoteko tälle pallolle, että valitaan sellainen tuote, jolle tulee käyttöä, joka kestää käyttöä ja on huollettavissa, jos tulee tarve! Eli käyttöikä ja laatu on se juttu, siitä eteenpäin kaikki on plussaa ainakin miun silmin. :)
Ihan huippua saada tällaista palautetta, kiitos tuhannesti ja halaus! <3 Tästä aiheesta on tulossa paljon lisää juttua, mutta niistä sit lisää postausten tullessa ulos tälleen julkisesti vastattuna, etteivät ideat ja ajatukset karkaa muualle. ;) <3 Ihanaa viikkoa siulle!