tiistai 23. heinäkuuta 2024

Itsetehty lyhyt pellavamekko röyhelöhelmalla ja taskuilla

Sain entiseltä työpaikalta lähtiessäni lahjakortin Eurokankaalle ja ostin pitkästä aikaa itselleni erilaisia kankaita. Ostin muun muassa kaksi kevyttä toppikangasta, yhden kimaltavan hame- ja mekkokankaan, sekä laadukasta vihreää pellavaa. Ompelin ensimmäisenä tämän pellavamekon röyhelöhelmalla, sillä kesällä pellava on ihanan viileää päällä. Olin jo jonkin aikaa miettinyt, että tarvitsisin pellavamekon ohuilla olkaimilla. Tämä kyseinen pellava on sopivan paksua ja tiivistä, joten odotan mekolle pitkää ikää! 

 

Mekko - itsetehty
Olkalaukku - Marimekko
Korkokengät - Minna Parikka
Kaulakoru - HexAsylum


Pellava on siitä ihana materiaali, että se hengittää ja toisaalta on myös lämmin viileämpinä vuoden aikoina. Pellava on materiaalina aika eettinen, sillä kasvi pärjää viileämmissäkin olosuhteissa esimerkiksi Baltian maissa. Usein sadevesi riittää kastelemaan kasveja tarpeeksi. Euroopassa viljellään paljon pellavaa, sillä kasvuolosuhteet ovat täällä aika otolliset. Tämä Eurokankaan pellava on tosin alkujaan Kiinasta. Pellavan viljelyssä ei tarvita kemikaaleja tuholaisten torjumiseen, sillä kasvilla on hyvä vastustuskyky tuholaisia kohtaan. 

Pidän pellavasta eettisyyden lisäksi myös siksi, että se on helppohoitoinen. Vaate kestää konepesun 40- asteessa ja materiaali kestää silittämistä hyvin. Konepesussa kannattaa säätää linkousta pienemmälle, esimerkiksi 500:an ja pesun jälkeen kosteaa vaatetta rumpsauttamalla voi välttää silityksen kokonaan. Mekot siis siliävät helposti, eikä niitä ole pakko silittää joka pesun jälkeen, kunhan viitsii vähän katsoa miten vaatteen kuivattaa. 


Pellava pehmenee käyttöjen myötä, joka on aika ihana juttu! Jos olet haaveillut omasta pellavamekosta, mutta et ole löytänyt oikeanlaista, niin pellavaa on helppo ommella aloittelijanakin. Tällainen kuvien kaltainen mekko on helppo tehdä ja ommella, sillä helman kappaleet ovat suorakulmaisia. Helman rypytykset asettuivat kuin itsestään oikean pituisiksi oppimani kikan avulla, joten käsin niitä rypytyksiä ei tarvinnut juurikaan säätää. 

Yläosan rypytysten leveydet ovat helposti säädettävissä sopiviksi. Lisäsin tähän mekkoon taskut, koska pitäähän mekossa taskut olla. Tykkään lisätä pellavamekoissa ja hameissa taskut sivusaumoihin, sillä silloin ne eivät näy selvästi, mutta ovat silti helposti käytettävissä. Riippuu toki vaatteen tyylistä ja siitä, mitä haen. 


Tätä mekkoa olen ehtinyt käyttää jo useamman kerran tänä kesänä ja olen tykännyt! Muokkasin yläosan kaavaa niin, että vyötärösauma ja pääntie tulevat takana hieman alemmas. Mekkoahan voi käyttää joko vyön kanssa tai ilman - lisäsin pienet vyölenkit sivusaumojen viereen. Ilman vyötä mekko on malliltaan väljä ja A- linjainen. Väljät A- linjaiset mekot ovat parhaimmillaan korkeiden korkojen kanssa. 

Haluan kuitenkin, että tässä mekossa on mahdollisuus kuroa väljyyttä kasaan saman värisen vyön avulla. Yleensä vyöt ja muut asusteet kannattaa ommella samalla kertaa, sillä kankaissa ja nahoissa värjäyserien välillä voi olla heittoa. Toisin sanoen ei voi olla 100 prosenttisesti varma, että täysin samaa sävyä saa vielä myöhemmin. 


En malta odottaa, että saan muutkin suunnittelemani vaatteet valmiiksi ja kuvatuiksi tänne blogin puolelle. Mikäs olisi parempaa ajanvietettä, kuin ompeleminen ja puutöiden tekeminen? Tein lisäksi älyttömän hyvän löydön kirppikseltä jonkin aikaa sitten, kävi aivan uskomaton tuuri! Siitä ja muista tekemistäni löydöistä tulossa lisää sisältöä myöhemmin omassa postauksessaan. Tänä kesänä kirppis- onnea on riittänyt, jee! 


8 kommenttia:

  1. Upea sinä ja upea mekko, tuo sävykin on aivan täydellinen!

    Tuo "amfiteatteri" tai miksi sitä kutsutaan on muuten tosi hyvä kuvauspaikka, siskolla käydessä olen myös pyörähtänyt tuossa ihailemassa maisemia :D harmi kun laivan ravintola oli ehtinyt mennä kiinni kun olimme menossa testaamaan, tosi kiva paikka istahtaa alas tuo joenranta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! ❤️ Sävy on kyllä ihana, pidän vihreästä varsinkin tällaisena tummempana ja hieman murrettuna. ^^

      Joo, taitaa olla amfiteatteri nimeltään. 😁 Tää on kiva paikka kuvata, kun on ihan keskustassa ja on vähän hiljaisempi. Ei ole niin paljon katsojia. 😂 Tällä Penttilän puolella jokea ei taida ravintolalaivoja olla, mut tuossa joen toisella puolella on useampiakin ja muutama "hylätty" venekin taitaa olla. Jos joskus tuut tännepäin käymään, niin treffataan ihan livenä - miusta tuntuu, et tultais varmasti juttuun myös kasvotusten! 😍✨

      Poista
    2. Joo ei näkynyt kuin muutama lenkkeilijä kun piipahdettiin tuossa viimeksi! Ainakin tällaiselle ujolle asukuvaajalle olisi hyvä paikka :D pitää käydä hyödyntämässä seuraavalla kerralla!

      Todellakin voitaisiin treffata! Näillä näkymin loppukesästä olisi vielä Joensuun reissu tiedossa, pitää olla kuulolla vaikka IG:n puolella :) ainakin kommenttiboxeissa on juttua riittänyt, varmasti livenä enemmänkin!

      Poista
    3. Tuo on kyl hyvin siinä lenkkipolun varrella, jää vähän katveeseen lenkkipolulta katsottuna 🤗 Ujolle asukuvaajalle loistava paikka nimenomaan, miekään en tykkää ottaa mahottomassa vilinässä kuvia - tosi moni kommentoi tai alkaa kuvaamaan, niin en tunne oloani mukavaksi. Myös Jokiaseman lähellä on yksi silta, jossa saa hyviä kuvia, mut siinä liikkuu enemmän porukkaa. Aikaiseen jos käy kuvaamassa, niin sit ei niin paljoa lenkkeilijöitä näy. 😊

      Mahtavaa! Pitää ihmeessä sopia treffit kun tulet tännepäin. Olen kyl samaa mieltä, että riittää varmasti juttua myös kasvotusten. Ja samalla voidaan käydä kuvaamassakin! 🤩

      Poista
  2. Ihania kuvia, asu on ihana ja kiva, että Parikat ovat päässeet kuviin :)
    Tuo puoli Joensuuta on jäänyt tutustumatta, vaikka muuten kaupunki on aika tuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, ihana kuulla tällaista palautetta! 🥰 Nämä Parikat ovat olleet viime aikoina usein käytössä, aivan ihanat kengät. Hieman pitää vielä sisäänajaa, mutta sit kun ovat mukautuneet niin ovat varmasti yhdet mukavimmista Minna Parikan kengistä. ❤️

      Joo, tuo Penttilän ranta on kehittynyt vuosien mittaan todella paljon, nykyään pääsee kulkemaan jokivartta pitkin ja alueelle on tehty myös puistoja, kävelysiltaa, kuntoportaita sun muuta. Itelle tuttua aluetta, kun alueella kävin töissä ja asuin Niinivaaralla ennen nykyistä asuinpaikkaa. 😊

      Poista
  3. Onpa kauniin värinen mekko! Sulla on kyllä taito tehdä upeita vaatteita, vau. Tämän kesän lämmöissä tuo mekko on ollut napakymppi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Tiina! 🥰 Ihana kuulla - tämä mekko oli helpoimmasta päästä ja tosiaan ensimmäiseltä ammatiltani olen pukuompelija. Valmistin siis vaatteita hääpuvuista nahkatakkeihin ja siitä talvitakkeihin noin 12 vuoden ajan ennen alanvaihtoa. 🤗 Mukavaa on kyllä ollut tehdä itselle vaatteita nyt, kun etsii uutta työtä markkinoinnin, sosiaalisen median ja sisällöntuotannon parista. ❤️ Hellepäivinä pellavamekot ovat parhaita, ei tule liian kuuma! ^^

      Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)