Itse tein ja säästin! Näin voin tämän takin kanssa sanoakin, kun löysin nahat niin paljon edullisemmin kuin ne normaalisti maksavat yhteen takkiin. Kirjoitin aiemmin postauksen ompelemastani valkoisesta nahkatakista, jossa on punaisia sydänyksityiskohtia. Jos olet miettinyt, että onko nahkatakki muodissa, niin ainahan se on! Ja jos olet miettinyt, osaatko ommella sellaisen itse, niin tässä postaussarjassa kokoan nahkatakin valmistamisesta tärkeimpiä asioita ja vinkkejä tarvikkeisiin, sekä käytettäviin tekniikoihin ja yleisiin ongelmatilanteisiin. Olen itse erikoistunut aikoinaan nahkavaatteisiin ja sittemmin valmistanut nahkavaatteita, sekä asusteita muiden vaatteiden ohella noin 12 vuoden ajan ennen alanvaihtoa.
Nahkatakin ompelu on mukavan haastavaa! Aloittelijan kannattaa aloittaa ensin helpommista materiaaleista. Tämä siitä syystä, että et voi tehdä virheitä nahan ompelemisessa, sillä neulasta jää nahkaan jäljet. Nahka on lisäksi arvokas materiaali, joten huti menneet ompeleet ja leikkaukset tarkoittavat käytännössä sitä, että sinun pitää uusia koko kappale. Silloin arvokasta materiaalia menee hukkaan.
Periaatteessa joitain neulanreikiä on mahdollista paikata, mutta se on älyttömän työn takana ja todennäköisesti ei kestä käytössä niin hyvin kuin pitää. Nahkavaatteiden käyttöikä on yleensä useita vuosia, ennemmin jopa kymmeniä vuosia, kun huollat nahkaa oikein. Nahan ompelu vaatii malttia ja tarkkuutta! Juosten kusten ei kannata edes aloittaa minkään nahkavaatteen valmistamista.
Nahkatakin ompelun valmistelu ja muutamia sanoja erilaisista nahoista
Jokainen tietää, että nahka on tiivis ja toisinaan myös paksu materiaali. Nahkaa saa eri paksuuksissa, joka tarkoittaa sitä, että niiden ompelemisessa on eroja. Omia suosikkejani on ehdottomasti poronnahka sen eettisyyden ja suht helpon ommeltavuuden takia. Nahka hieman mutkuilee ommellessa, joten ote pitää olla hyvä koko ajan. Poronnahka on myös sitkeähköä, joten se ei repeydy herkästi edes ohuena. Se on niiiiin pehmeää, että sitä ei voi edes kuvailla sanoin. Tuntuu silkkisen pehmeältä kättä vasten.
Toisena suosikkina mainitsen lehmän- ja peurannahat. Ne ovat kovempaa ja paksumpaa nahkaa, mutta erittäin kestäviä sellaisia. Mukavaa ommeltavaa. Peuran rouheus ja harvinaisuus viehättää minua enemmän. Peurannahka muistuttaa todella paljon hirvennahkaa. Lehmännahka on yleensä sileämpää ja ohuempaa. Riippuu toki myös käsittelystä! Yleisesti ottaen lehmän-, hirven- ja peurannahat eivät ”muljuile” ommellessa kuten pehmeämmät nahat.
Kotiompelijan kannattaa aloittaa ohuemmilla nahoilla. Itse en jaksa surruuttaa kotiompelukoneella mitään napinläpiä suurempaa, sillä kone on teollisuusompelukoneeseen nähden tuskallisen hidas, eikä vääntö riitä paksuissa saumoissa niin hyvin. Kotiompelukoneella on kuitenkin mahdollista ommella myös nahkaa, kunhan valitsee ohuehkon nahan ja huolehtii saumojen ohentamisesta.
Vuorikankaaksi kannattaa valita kestävä materiaali, ettei vuorta tarvitse olla heti vaihtamassa uuteen. Nahkatakissa paras vuori on joko puuvillainen, viskoosisatiininen tai näiden yhdistelmä, esimerkiksi hihat liukasta viskoosisatiinia ja kehon osa puuvillaa. Talviversiossa voi käyttää myös tikkivuoria tai lisätä väliin villavatiinin lämmittämään.
Tarvikkeet ja niiden ominaisuudet - nämä helpottavat nahkatakin ompelua!
Nahan ompelussa tarvikkeet helpottavat monissa eri työvaiheissa. Tärkein asia on ompeleiden laatu ja kestävyys, joten neuloina kannattaa käyttää nahkaneuloja. Nahkaneula eroaa tavallisesta siten, että kärki on kolmiomaisesti terävämpi eli se lävistää nahan helpommin. Teollisuusompelukoneissa myös normaalit neulat ovat toimineet hyvin, kunhan ne ovat teräviä eli niitä pitää vaihtaa normaalia useammin. Nahkan mukaan sopiva paksuus neulalle on 80–110, sen paksumpia en ole itse tarvinnut – vaatteissa liian paksu nahka ei tunnu hyvältä päällä. Jos ompelet paljon, niin tunnistat kyllä neulan äänestä milloin se pitää vaihtaa.
Langaksi kannattaa valita nahkalanka. Näissä langoissa on aika paljon eroja, sillä valikoimasta löytyy mm. nylon- ja polyesterlankaa, tikkauslankaa ja UV- suojattua polyesterlankaa. Nyrkkisääntönä voin sanoa, että paras lanka on pinnaltaan liukas, sillä karheampi liestyy ommellessa.
Toinen nyrkkisääntö on se, että nahka vaatii paksumman langan kuin tavallisen ompelulangan ja mitä pienempi luku on, sitä paksumpaa lanka on. ”Normaali” yleisompelulanka on paksuudeltaan 120, paksumpiin materiaaleihin kannattaa valita 30–60 paksuus. Nylon on muuten hyvä, mutta ainakin viimeksi ostamani lanka on kierteiltään niin ”harva”, että se ei sovi paksummille nahoille tai usean nahkakerroksen ompeluun.
Polyesterpohjainen on taas tiiviimpi ja pidän siitä enemmän. UV- suojattua lankaa olen myös käyttänyt paljon, sillä se on napakkaa, tiivistä, erittäin kestävää ja kiiltää hieman. Se sopii itseasiassa myös tikkauksiin. Näille langoille yhteistä on se, että niiden päättely on helppoa sytkärillä eli sulatat pienen langanpätkän, joka sulaa pieneksi palloksi ja ikäänkuin lukitsee sen päättelyn.
Ompelun kannalta on hyödyllistä, että sinulla on joko teflonpaininjalka tai teflonteippiä, josta voit leikata paininjalan pohjaan palan. Jos nahka on yhtään ”nahkeaa”, niin ompelu ei suju ilman. Esimerkiksi mokkanahan nurja puoli ei yleensä luista lähes lainkaan ommellessa. Hätätapauksessa voit käyttää silkkipaperia, jos nahka ei luista paininjalan alla, MUTTA sen kanssa ongelmana on se, ettet näe ompeletko oikealta leveydeltä. Teflonteippi tai -paininjalka säästää hermoja! Huomioi myös, että voit säätää alapuolen syöttöä myös kotiompelukoneessa – esimerkiksi Husqvarnan ompelukoneessani on alareunassa osittain näkyvä rulla, jolla voit säätää syöttöä joko ohuelle liukkaalle kankaalle tai paksummalle karheammalle kankaalle.
Nahkatakin saumoja ei pysty ommellessa neulaamaan nuppineuloilla, joten käytä tarvittaessa nipsuja (alla), magneettiohjainta tai maalarinteippiä. Nahan ompelua varten on olemassa myös kaksipuoleista kapeaa teippiä, sekä eri värisiä kapeita tukiteippejä avuksi.
Suosittelen käyttämään nahkatakkien ja ylipäänsä nahkavaatteiden kanssa metallisia vetoketjuja, ellei nahka ole todella ohutta. Metallivetoketjut ovat ehdottomasti kestävimmät, sillä spiraalivetoketjuista kuluu hampaita kiinni pitävät tikkaukset ahkeran käytön myötä.
Ommellut saumat voi silittää silkkipaperin läpi kahdella pisteellä ilman höyryä, kunhan silitysrautaa ei pidä liian kauan yhdessä kohtaa. Useimmiten kuitenkin nahkavaatteiden saumat liimataan paikoilleen. Olen kokeillut todella monia erilaisia nahkaliimoja, mutta niissä on eroja ja osa on suoraan sanottuna ihan surkeita verrattuna Eri Keeperiin. Sitä olen käyttänyt eniten, sillä hinta- laatusuhde on hyvä, eikä Eri Keeperillä avattu sauma ole jäykkä.
Jotkut nahkaliimat jättävät sellaisen kovan koppuran päärmeeseen tai saumaan, joka ei ole hyvä juttu. Se ei laskeudu päärmeessä hyvin ja joskus voi jopa rapista käytössä, joten kannattaa tehdä testikappale ensin, jos käytät muuta kuin Prym- tai Eri Keeper- liimaa. Prymin nahkaliima on myös hyvää, mutta tuubi on onnettoman pieni eli hinta- laatusuhde on aika kallis. Ei hyvä, jos teet enemmänkin nahkatöitä.
Näillä pääset jo alkuun! Seuraavassa osassa paneudutaan kaavoihin, protokappaleeseen, ompeluun ja yleisiin ongelmiin ratkaisujen kanssa. Jos sinulla on jotain kysyttävää nahan ompelusta, niin kysy kommenteissa - toinen osa on jo muuten valmis, mutta ehdin vielä lisätä siihen vastauksia kysymyksiin, jos joku asia askarruttaa.
Eikun ompelun iloa, palaan pian toisen osan merkeissä!
Mahtava tietopaketti, tästä löytää kyllä tarvittavan jos aloittelee nahkaompelun kanssa :) omassa nahkarepussa on ollut jo tuhottoman kauan pieni ratkeama vetoketjun vieressä, voisin hyödyntää tämän postauksen vinkkejä siihen! Ja jos ei onnistu omin tassuin niin tiedän mihin suuntaan huutaa apua..! :D
VastaaPoistaKiitos kommentista, Taija- Tiia! <3 Noniin, josko tästä saisit inspistä ratkeaman korjaamiseen, se onkin aika nopea homma. :) Muistat vaan päätellä sen verran hyvin, ettei pääse aukeamaan uudelleen ja langaksi kannattaa valita vahvempi lanka, kun matsku on niin paksua.
PoistaAina saa huudella apua, jos tulee joku ongelma korjaamisen kanssa. ^^ Ihanaa viikonloppua!