Ensimmäisen osan nahan ompelemisesta ja vinkeistä nahkatakin ompelemiseen löydät täältä. Tässä postauksessa keskitytään erityisesti protokappaleeseen, kaavoittamiseen, materiaalien hankkimiseen ja yleisiin ongelmiin, mitä nahkaa ommellessa voi tulla vastaan. Ensimmäisestä osasta sen sijaan löydät tietoa nahan ompelua helpottavista tarvikkeista, nahasta ja materiaalien ominaisuuksista. Mennään pitemmittä puheitta aiheen pariin, sillä postauksella on pituutta!
Älä skippaa protokappaleen tekemistä!
Protokappale on pakko tehdä, että vältyt virheiltä, joita ei voi enää korjata. Mieti, kun käyttäisit tunteja ja tunteja tehden takkia, joka ei mahdukaan tai joka ei istu hyvin päälle! Tätä vaihetta ei kannata skipata, varsinkaan nahan tai muun arvokkaan ja haastavan materiaalin kanssa. Hyvät kaavat ja sovitettu proto ovat tärkeimpiä asioita nahkatakin ompelussa, säästyt monelta harmilta olemalla erittäin huolellinen tässä vaiheessa.
Jos et osaa piirtää mittatilauskaavoja mittojesi mukaan, niin voit etsiä sopivaa tai muokattavissa olevaa takkikaavaa esimerkiksi Suuri Käsityö- lehdestä. Mittojen mukaan tehdyt kaavat ovat aina parhaimmat, mutta myös valmiskaavoilla saa hyvän lopputuloksen! Ennen nahkatakin ompelua ja kappaleiden leikkaamista kaiken A ja O on tehdä ensin protokappale. Koko kannattaa valita kokotaulukosta rinnanympäryksen mukaan. Kuosittele kaava haluamasi mallin mukaiseksi, jos et löydä juuri suunnittelemaasi takkia vastaavaa kaavaa.
Protokappaleen voit ommella vaikkapa vanhasta lakanasta. Pääasia, että se on vaaleahko tai valkoinen, jotta saat tehtyä siihen merkintöjä mustekynällä tai tussilla. Nuppineuloja ja hakaneuloja kannattaa myös käyttää merkitsemiseen. Sovitus kannattaa tehdä puolison tai ystävän kanssa, että saat myös selkäpuolelle merkintöjä, jos tarpeellista. Muista laittaa proton alle sellainen vaatekappale mikä sinne pitää mahtua hyvin. Itse käytin paksua hupparia, että voin käyttää takkia myös kovemmilla pakkasilla. Liikuta myös käsiä eri suuntiin tarkistaaksesi, ettei proto kinnaa kainaloista, eikä selästä. Huomioi, että nahka on paksumpaa kuin lakanakangas, joten jätä hieman väljyyttä myös tyköistuvaan takkiin.
Tarkista istuvuus kokonaisuudessaan kauluksen muotoa ja hihojen kiinnityskohtaa eli pyöriönkaarta myöten. Hihojen ja helman pituus, rannekkeiden leveys ja yksityiskohtien paikat (taskut, sivulle tuleva vetoketju ym.) kannattaa myös merkata. Merkintöjä tehdessä kannattaa kirjoittaa mitä tehdä eli esimerkiksi sauman siirron kohdalla kirjoittaa ”siirrä saumaa x senttiä keskiedun suuntaan”. Siirrä muutokset kaavoihin. Tarkista mittaamalla, että toisiinsa yhdistyvät saumat ovat yhtä pitkiä. Jos muutoksia tuli paljon, niin tee toinen protokappale varmistaaksesi, että muutokset varmasti onnistuivat ja istuvat päälläsi hyvin.
Nahan leikkaaminen ja kappaleiden tukeminen tukikankaalla - mitä pitää ottaa huomioon?
Kuten kaikissa takeissa, niin myös nahkatakissa on tarvetta tuelle. Erityisesti kaulukset, rannekkeet ja takin helmakaitale, sekä mahdollinen vyö kannattaa tukea taskun kohtien lisäksi. Tukikangasta laitetaan yleensä myös yläosaan, olkapäiltä vyötärölle asti, että yläosa pysyy ryhdikkäänä vuodesta toiseen. Hihojen pyöriönkaareen kannattaa laittaa tukikangasta. Tukikankaan reunat hakitetaan epäsäännöllisesti, jotta tukikankaan reunat eivät näy ulospäin. Samasta syystä tukikangas päättyy vyötärölle muissa kappaleissa kuin alavarassa.
Paras tukikangas nahalle on tämä paksuhko kudottu tukikangas, sillä tämä on joustava, kiinnittyy helposti ja tukee tarpeeksi myös nahkaa. Tätä saa tilattua myös Karnaluksin verkkokaupasta. Hätätapauksessa muutkin tukikankaat voivat sopia, mutta testikappale on tehtävä ensin.
Tukikangas tarvitsee kiinnityksen jälkeen 24h lepoa, että se kiinnittyy kunnolla. Testaamalla näet kiinnittyykö tukikangas ja onko se oikeanlainen tukikangas sille materiaalille, jota olet tukemassa. Jos se ei ole kiinnittynyt kunnolla, kupruilee tai on ryttyyntynyt (tai tekee niin, kun pyörittelet sitä käsissäsi), niin älä käytä sitä. Silloin se ei käy ko. materiaalille.
Nahan leikkaamisessa kannattaa ottaa huomioon se, että nahka on pehmeämpää reunoilta ja paksumpaa, sekä kovempaa keskeltä. Mitä tämä sitten tarkoittaa leikkuun osalta? Reunoilta kannattaa leikata kappaleet, jotka jäävät ns. sisäpuolelle, kuten kauluksen alapuoli, kahden kappaleen hihan alapuoli, helmakaitaleen nurja puoli ja alavara niin, että kauluksen kääntyvä osuus on kuitenkin keskemmältä. Taskujen kaitaleet voi myös leikata reunoilta tai leikkuuhukan kohdilta, jota väkisinkin nahkaa leikatessa jää.
Jos nahassa on arpia, niin voit leikatessa väistää ne tai leikata niin, että arvet saavat näkyä. Luonnossa vapaana elävän eläimen nahassa on yleensä aina arpia, kuten meillä ihmisilläkin. Minusta ne ovat luonnollinen osa nahkaa, mutta kaikki eivät ole samaa mieltä. Jos arpia ei halua näkyväksi, niin silloin ne kannattaa väistää leikatessa tai leikata ne "piiloon" jääviin kappaleisiin.
Leikatessa kannattaa olla tarkkana, että leikkaat kappaleet niin, että et vahingossa leikkaa tuplakappaleita! Eli ole tarkkana, että jokainen kappale tulee oikea puoli ylöspäin, ettei nahkaa mene hukkaan. Esimerkiksi etukappaleet ensin oikeinpäin ja toisen puolen etukappaleet peilikuvana. Piirrä kappaleet nahalle ja lisää saumavarat, jos et lisännyt niitä kaavoihin jo valmiiksi. Mallaile kaavoja nahalle niin, että leikkuuhukkaa jää mahdollisimman vähän. Tykkään itse piirtää kaikki kappaleet valmiiksi nahkavuodille ja leikata vasta sitten, kun olen tarkistanut, että kaikki kappaleet on piirretty oikeinpäin.
Haasteita ja ratkaisuja
Lanka loppuu: Nahkaa ja muita materiaaleja ommellessa, joihin jää jälki ommellessa, kannattaa seurata todella aktiivisesti ommellessa. Tämä siitä syystä, että on hankalaa osua täysin samoihin reikiin, jos ehdit ommella langan loputtua kymmeniä senttejä. Siihen vaikuttaa nimittäin se, miten nahka syöttyy, saatko alun tasan samaan kohtaan ja onko tikinpituus täysin sama. Kurkkaa siis aktiivisesti puolakoteloon ja ompelemaasi saumaa, ettei näin pääse käymään!
Saumojen kohdistaminen: Paras tapa kohdistaa saumat täysin kohdilleen on pujoittaa nuppineula avatun sauman tikkauksen väliin, tarkistaa osuminen alemman kappaleen tikkauksen kanssa ja pujottaa neula takaisin.
Saumojen ohennus hiomalla tai saksilla: Saumoja saa hiottua tarkoitukseen soveltuvalla laitteella, mutta yleensä saksilla ohentaminen riittää, ellei nahka ole todella paksua. Saksilla hakitetaan saumojen kohdilta niin, että sauma jää mahdollisimman ohueksi. Pyöreät saumat (esim. kauluksen saumat) hakitetaan niin, että joka toinen leikkaus on hakki ja joka toinen kolmiomainen leikkaus.
Kannattaa myös miettiä millaisia saumoja teet - esimerkiksi rannekkeiden alapuolen rakenne voi olla yksinkertainen, jos päällipuolelta saumavarat taittuu sisäpuolelle. Tällöin saumoista ei tule niin paksuja. Paksujen saumojen kohdalla kannattaa rullata käsipyörällä yli, mikäli tuntuu, ettei ompelukoneessa vääntö riitä sauman ylittämiseen.
Rinnan- ja muiden kurvikkaampien saumojen hakitus: Tämä tehdään käytännössä samalla tavalla, mutta kannattaa tehdä se näin kuten alla olevassa videossa. Eli molempiin saumavaroihin hakitus ja kolmioleikkaus, mutta niin, etteivät ne kohtaa vaan menevät eri tavalla toiseen saumaan nähden. Tällöin sauma ei näytä kömpelöltä ja sellaiselta "bulky" tyyliseltä ulospäin, vaan asettuu ja laskeutuu kauniimmin. Tämä on erityisen tärkeä juurikin leikkauksissa, joissa on kurvia enemmän!
Hyppytikki: Paksujen materiaalien kohdalla on todennäköistä, että paksuhkoon saumaan voi tulla hyppytikki. Tämän takia saumojen ohennus on todella tärkeää! Jos kuitenkin hyppytikki tulee, niin paras keino on korjata se käsin ankkuroimalla ja pujottamalla puuttuva kiinnityskohta yhteen. Se pitää kuitenkin ankkuroida hyvin muuhun saumaan tai tikkaukseen, ettei se pääse purkautumaan irti. Hyvä nyrkkisääntö päätellessä on se, että pujotat eteenpäin, vähän taaksepäin ja eteenpäin edellistä kohtaa pidemmälle, sitten vielä kerran pieni pätkä taaksepäin ja pidemmälle. Päättele ja sulata solmun pää sytkärillä.
Saumojen liimaus: Nahkaliimalla liimataan saumat auki ja tiiviimmiksi, jolloin ompeleminen on helpompaa saumojen ollessa ns. ohuemmat. Saumat voi myös silittää, mutta yleisesti ottaen itse olen kokenut liimaamisen paremmaksi vaihtoehdoksi, sillä saumat näyttävät kauniimmilta niin ja pitävät muotonsa hyvin. Litteät saumat on helpompi kohdistaa nuppineulan avulla ja ompelukone jaksaa ommella paremmin, kun saumat ovat litteiksi avatut. Nahkaliimaa voi hyödyntää myös kohdistamisessa, sekä päärmeiden käänteissä, jolloin lopputuloksesta tulee tasainen ja juuri sen levyinen kuin haluat. Päärmeeseen voi ommella tikkauksen tai helman voi vain kääntää nahkaliimalla. Myös raakareunan voi jättää nahkahameeseen tai muuhun vaatteeseen.
Nahan silitys: Nahkaa voi myös silittää, kunhan huolehtii siitä, ettei polta nahan pintaa. Yleensä laitan nahalle kahden pisteen silityksen, mutta silitän silkkipaperin läpi ja ilman höyryä. Silitysrautaa ei saa pitää samassa kohtaa liian kauan tai muuten sinulla on silitysraudan kuvio nahassa.
Viimeistelyssä kannattaa ottaa huomioon se, että jos et halua nahan patinoituvan voimakkaasti, niin silloin nahka kannattaa käsitellä. Nahka käsitellään nahalle sopivalla kosteussuojalla, joka suojaa nahan pintaa lialta ja kosteudelta. Muistathan hoitaa nahkaa asianmukaisesti ja säännöllisesti, jotta nahkatuotteesi kestää mahdollisimman kauan ahkeraa käyttöä.
Linkkivinkkejä tarvikkeiden ostamiseen!
Mistä tilata nahkaa?
Tarvikkeet ja kankaat:
Pala- Soppi (Joensuu), Savon Pala (Kuopio) ja muut pienet kivijalkaliikkeet
Näiden lisäksi löytyy monia muitakin yrityksiä, mutta näistä olen itse pääosin ostanut tarvikkeet ja tiedustellut nahkoja. Joitain materiaaleja minulla on vielä varastossa yrityksen jäljiltä, mutta nämä postaukseen nostamani myyvät myös yksityisille. Kangasliikkeistä osa on vähän edullisempia ja osa hieman arvokkaampia, kuten Villisilkki ja Yorkshire Fabric, mutta molempien yritysten kankaiden laatu on ihan superhyvä! Laatu maksaa.
Näiden lisäksi mm. Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa on firmoja, jotka myyvät nahkoja. Jotain spesiaalia etsiessä kannattaa tsekata myös eBay, sillä siellä on useita yhdysvaltalaisia, australialaisia ja saksalaisia kangasliikkeitä, joilta löytyy ihania kankaita liukuvärjätyistä tylleistä kolmiulotteisiin kukkakankaisiin. Niitit ja strassit olen yleensä tilannut ulkomailta, sillä kotimaassa valikoima on pieni ja hinta moninkertainen.
Toivottavasti muistin kaiken oleellisimman sisällyttää näihin postauksiin, mutta jos heräsi kysymyksiä, niin tuolla kommenttikentässä saa esittää lisäkysymyksiä. Lue myös ensimmäinen osa nahan ompelemisesta ja postaus ihanasta kirppislöydöstä! Ihanaa sunnuntaita sinulle, palataan pian uuden postauksen parissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)